ΣΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 2005, η Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Ημέρα Μνήμης γι’ αυτούς που άδικα και βίαια χάθηκαν στην άσφαλτο, αναγνώρισης του πόνου που βιώνουν οι συγγενείς τους, αλλά και αφύπνισης της κοινωνίας και ευαισθητοποίησης των μελών της σε σχέση με τα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις, με τις οικογένειες των θυμάτων μαζί με τους λίγους που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια, να προσπαθούν να ακουστεί η φωνή των θυμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν – θύματα του παραλογισμού της κυκλοφορίας- αλλά και για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση που παράγει μαζικά το θάνατο και την αναπηρία, κατάσταση που πλέον θεωρείται φυσική και φυσιολογική.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

http://worlddayofremembrance.org/about/why-world-day-of-remembrance/greek/

Στην Αλεξανδρούπολη οι εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι οι εξής:

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ   08:30- 13:30 Αιμοληψία από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και την Κινητή Μονάδα του ΓΠΝΑ μπροστά στο Δημαρχείο που αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων για όσους θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης σε περιπτώσεις θυμάτων στο δρόμο, που επέζησαν. Μαζί στον Τομέα της ενημέρωσης οι «ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞ’ ΑΙΜΑΤΟΣ» από το ΓΠΝΑ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 09:00-12:00.

Κοινή δράση με το Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Γραφείου Εθελοντισμού. Στην οργανωμένη αυτήν συνάντηση του Σαββάτου θα γίνει προβολή σποτ και εκπαιδευτική ενημέρωση των παιδιών με θέμα την χρήση ζώνης-οδήγηση ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΟ- ΠΟΤΕ Αλκοόλ και οδήγηση, εξοικείωση με τους σωστούς τρόπους να χρησιμοποιεί κανείς το Αυτοκίνητο, όλα όσα και οι μικροί συμπολίτες μας θα πρέπει απαρεγκλίτως να γνωρίζουν.  Επίσκεψη στα παιδιά από εκπρόσωπο της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ.

Ακόμη 12:00 – 12:30 Εικονική διάσωση Θύματος από Τροχαίο Δυστύχημα από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αλεξανδρούπολης στο κέντρο της πόλης. Έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, θα βρίσκονται μπροστά στο Δημαρχείο για την παραπάνω δράση με ασθενοφόρο και θα απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών για εκπαιδευτικό σκοπό και γνωριμία με εικονικές περιπτώσεις κρίσεως.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 07:30-10:00 Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμο, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Είναι συγκινητικές οι στιγμές που έχουμε βιώσει τις προηγούμενες 3 χρονιές στο Μνημόσυνο με το πέρας της Θείας Λειτουργίας.  Ας είμαστε εκεί με μια φωτογραφία των ανθρώπων που χάσαμε σε τροχαίο κι ένα λουλούδι. Συμμετέχει η Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με μια κατανυκτική παρουσία μικρής διάρκειας.

Αμέσως μετά σιωπηλή ήσυχη πορεία και στις 11:00 συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων όσοι χάνονται στην άσφαλτο. Η Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης και η Τροχαία Αλεξανδρούπολης θα διανέμουν έντυπο υλικό με κανόνες οδικής ασφάλειας 12:00 Συμβολική Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης με τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης -Εθνικός στο πλαίσιο της Μαύρης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας αφιερωμένης στα Θύματα της Ασφάλτου με κύρια αλλά όχι μόνη αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα.

Μετά το τέλος της ποδηλατοβόλτας θα πραγματοποιηθεί δημιουργία πεταλούδων με ονόματα θυμάτων τροχαίων, στην άσφαλτο, μπροστά στο Δημαρχείο. Πανελλαδικά αναπτύσσεται η πρωτοβουλία “Πεταλούδες στην Άσφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι”, με στόχο η καταγραφή των σημείων “φυγής” των θυμάτων να πάρει μαζικότερη διάσταση.

http://soste.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%89/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%AF-2/

Είναι η τέταρτη χρονιά που συντονίζονται από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης Εκδηλώσεις Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης στα θέματα Οδικής Ασφάλειας, όπως πάντα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, , τον Πανελλαδικό Σύλλογο «SOSTE – Τροχαία Εγκλήματα» το Τμήμα Τροχαίας Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και την Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης.

Φέτος είναι μαζί μας δυναμικά το Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι Ποδηλάτες “Εθνικός Αλεξανδρούπολης” οι «Φοιτητές Εξ’ Αίματος» που δρουν με ενθουσιασμό  και μέσα από τον  σύλλογο Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Έβρου (ΛΕ.Μ.Ε. Αλεξανδρούπολης), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, αλλά και απλούς πολίτες που δίνουν συγκινητικό παρών.

Το αυτοκίνητο και το δίκυκλο πρέπει να παραμείνουν ειρηνικά μέσα μεταφοράς και όχι να αποτελούν εργαλεία θανάτου.

ΕΙΝΑΙ  ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ! ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ.

Katie Makri
Alexandroupolis GR

Κοινοποίηση
Scroll to Top