ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – «Η Γέφυρα της Ζωής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η Γέφυρα της Ζωής»

Το πρώτο Ελληνικό παραμύθι μιας εκπαιδευτικού, που μεταφέρει το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό της αγνές και άδολες παιδικές καρδιές και φιλοδοξία να συμβάλλει την δημιουργία της νέας γενιάς των Ελλήνων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Το ταξίδι ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συνδέσμου «Σκουφάς» στην Άρτα, όπου ο εκδοτικός οίκος «Εντύπωσις» (Κώστας Ματάτσης-Μάνθος Φώτης), παρουσίασε το εξαιρετικό βιβλίο της εκπαιδευτικού Κατερίνας Ντάση «Η Γέφυρα της Ζωής», μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία, με πρωταγωνιστές ένα αγόρι, τον «Εθελοντή» και ένα κορίτσι, την «Αμηχανία» και θέμα την Αγάπη και την Αλληλεγγύη, ιστορία η οποία υποστηρίζεται από την εντυπωσιακή εικονογράφηση της Μαρίας Σινάνογλου.

Η συγγραφέας Κατερίνα Ντάση αναφερόμενη στα κίνητρα που την οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τον Σεπτέμβριο του 2012, στην 25η Αμφικτιονία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών,  άκουσα τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, να μιλά με θέρμη και πάθος για το ανεκτίμητο αγαθό της ζωής, το αίμα, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. να μιλούν για τις τεράστιες δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος, αλλά και η προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Τα λόγια αυτά έγιναν για μένα ώθηση και δύναμη, να κινήσω την σκέψη μου για να δημιουργήσω αρχικά ένα μικρό θεατρικό δρώμενο, το οποίο στην συνέχεια το εμπλούτισα με στοιχεία από την προφορική λαϊκή παράδοση και την μυθολογία, για να πλέξω την ιστορία δύο παιδιών που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο με όπλα την αγάπη και την αλληλεγγύη, όπως τις συμβολίζει η Εθελοντική Αιμοδοσία.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση του βιβλίου αυτού και μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Αποτελούμε την ίδια κοινωνία, κατοικούμε στην ίδια χώρα, αλλά δείχνουμε να ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εμείς που υπηρετούμε το Κίνημα της Εθελοντικής Προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης, πολλές φορές δεν έχουμε τα μέσα και τα εργαλεία να προσεγγίσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο, ώστε να συστρατευτεί μαζί μας.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά και ενθουσιασμένος, γιατί η κ. Κατερίνα Ντάση με αυτό το εξαιρετικό βιβλίο μας προσφέρει ένα ιδανικό μέσο για να προσεγγίσουμε τους νέους και να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η ΠΟΣΕΑ διαβεβαιώνει, ότι θα προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στην εκδοτική αυτή προσπάθεια και σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών που είναι μέλη της, θα φροντίσει ώστε η «Γέφυρα της Ζωής» να φτάσει σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας».

Ο Κώστας Κωσταβασίλης, φιλόλογος-συγγραφέας, αναφερόμενος στο βιβλίο υπογράμμισε τα εξής: «Η Κατερίνα Ντάση παρότι φτιάχνει ένα παραμύθι όπου όλα μπορούν να συμβούν και μάλιστα με εξωκοσμικές ταχύτητες, δεν ξεχνά ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να είναι κατανοητό και εύληπτο καταρχάς από τα παιδιά.

Η ιστορία πλέκεται με σαφήνεια, οι χαρακτήρες δίνονται καθαρά διαχωρισμένοι ο ένας από τον άλλον, η πλοκή ακολουθεί μια λογική και φυσιολογική πορεία, ώστε να επέλθει η λύση του προβληματισμού που υπάρχει, αλλά και να εμφανιστούν τα μηνύματα που χρειάζεται να λάβουν τα παιδιά μέσα από αυτό το παραμύθι.

Η Κατερίνα Ντάση ακολουθεί την τακτική του παραδοσιακού παραμυθιού σχεδόν πιστά, ως προς την δομή της ανανεώνοντάς την ως προς την αφήγηση. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε κάποιο μέρος που δεν τοποθετείται με σαφήνεια στο χώρο και στον χρόνο, εις τρόπον ώστε να είναι δυνατή η ταύτιση του παιδιού και με το χώρο, αλλά και με τα δρώντα πρόσωπα.

Αυτά τα πρόσωπα εμφανίζονται μπροστά μας με ονόματα και ιδιότητες διακριτές και εύκολα διαχειρίσιμες από την παιδική φαντασία.

Όμως η «Γέφυρα Ζωής» είναι ένα βιβλίο μόνο για παιδιά; Η κατηγορηματική απάντηση είναι πως όχι. Άλλωστε και τα παραμύθια δεν φτιάχνονται μόνο για παιδιά. Παρόλο που ο προφανής στόχος του είναι να προσεγγίσει την παιδική ηλικία και να περάσει διδακτικά μηνύματα σε παιδιά και εφήβους, το βιβλίο αυτό είναι και μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας, για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον συνάνθρωπό μας και τις ευθύνες μας απέναντι στην ίδια την ζωή».

Ο εκδότης του βιβλίου Κώστας Ματάτσης από την πλευρά του μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Πέρα από την επαγγελματική μας υποχρέωση να προωθήσουμε το βιβλίο, αισθάνομαι και την ανάγκη να το επικοινωνήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εθελοντικής προσφοράς. Σήμερα που υπάρχουν παντού γύρω μας εικόνες από ανθρώπους που υποφέρουν και αγωνίζονται για την επιβίωση, δεν αρκεί να είμαστε απλοί παρατηρητές.

«Η Γέφυρα της Ζωής» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, τόσο από μικρούς, όσο και από μεγάλους. Οι μικροί θα μάθουν, ενώ οι μεγάλοι θα θυμηθούν την αξία του Εθελοντισμού».

Για την συγγραφέα και εκπαιδευτικό Κατερίνα Ντάση, μίλησε η Κλεοπάτρα Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι «η Κατερίνα Ντάση ξεχωρίζει για το έντονο ενδιαφέρον της για τα κοινωνικά δρώμενα. Είναι ανήσυχο πνεύμα, έχει έντονη κοινωνική ευαισθησία και τα γραπτά της έχουν ως αναφορά τον άνθρωπο.

Θα την χαρακτηρίσω μαχητική, με γλώσσα πύρινη, η οποία έφερε στην εκπαίδευση τον Εθελοντισμό και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, πέραν της βασικής αποστολής του Σχολείου, που αφορά στην μετάδοση των γνώσεων και στην μάθηση».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Άρτας Λεωνίδας Σπαής, στην εισήγησή του είπε μεταξύ άλλων: «Ο Σύλλογός μας είναι ο πρώτος που ιδρύθηκε και ο μόνος που λειτουργεί στην πόλη μας και παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, συνεχίζει να υπηρετεί με πάθος τις ιδέες της κοινωνικής αλληλεγγύης, κορυφαία έκφραση της οποίας αποτελεί η Εθελοντική Αιμοδοσία. Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο μια συστηματική προσπάθεια συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προωθήσουμε την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις νέες γενιές.

Η προσπάθεια αυτή είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσει τα μέγιστα, όταν έχουμε στο πλευρό μας συνειδητοποιημένους εκπαιδευτικούς, όπως η Κατερίνα Ντάση».

Τέλος στην εκδήλωση μίλησε η κ. Ελένη Παππά, διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, η οποία παρουσίασε από επιστημονικής σκοπιάς, τη σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην ιατρική επιστήμη και στην στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Μελίνα Κατίου σκηνοθέτης, η Φωτεινή Τασούλα εκπαιδευτικός και η Κωνσταντίνα Λιόντου, παρουσίασαν θεατρικά ένα απόσπασμα του βιβλίου, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρία Δέτσικα, Γενική Γραμματέας του Μουσικοφιλολογικού Συνδέσμου «Σκουφάς».

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος                                               Η Γενική  Γραμματέας

Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                              Δέσποινα Ιωαν. Ροδουσάκη

Κοινοποίηση
Scroll to Top