ΨΗΦΙΣΜΑ – 31ης ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

31ης ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΧΑΝΙΑ – 22, 23 και 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Το σώμα των συνέδρων της 31ης Αμφικτιονίας, η οποία έλαβε χώρα στα Χανιά, από τις 22 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2021, ενέκρινε ψήφισμα που έχει ως ακολούθως.

Κεντρικά θέματα συζήτησης και σχολιασμού ήταν η πανδημική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και είχε ως αποτέλεσμα τις σοβαρές ελλείψεις αίματος, η σπουδαιότητα του εμβολιασμού και η δωρεά βλαστοκυττάρων. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις καθώς και οι αλλαγές που επέφερε ο ιός Sars covid-19 στις πρακτικές της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και στην προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών. Δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και ειδικότερα σε ότι αφορούσε στον εμβολιασμό και στην επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής του, γεγονός το οποίο απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.

Σχετικά με τις ανάγκες της χώρας μας για την πραγματοποίηση μεταγγίσεων αίματος και των συστατικών του (ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια), επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συστηματικής και αδιάκοπης διασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων συμπυκνωμένων ερυθροκυττάρων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των μεταγγισιοεξαρτώμενων ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

Η επίπτωση της πανδημίας στη διατήρηση των αποθεμάτων αίματος και οι σημαντικές μειώσεις στη συλλογή και διάθεση αίματος, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Στόχος του είναι η διασφάλιση της επάρκειας αίματος, η εξασφάλιση σχετικών πόρων (υλικά και αντιδραστήρια αιμοδοσίας, κινητά συνεργεία αιμοληψίας σε ασφαλείς εξωνοσοκομειακούς χώρους) και η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στους σταθμούς αιμοδοσίας .

Η σημαντική μείωση συλλογής αίματος κατά τη περίοδο της πανδημίας και τα κλινικά και ηθικά διλήμματα που προέκυψαν από τις αναβολές και τις καθυστερήσεις μεταγγίσεων αίματος ως συνέπεια της στρατηγικής επιλεκτικής χρήσης του αίματος για επείγοντα περιστατικά και ομάδες ασθενών με αιματολογικά / ογκολογικά νοσήματα, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της συμβολής της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων Μελών της όχι μόνο στη συνέχιση αλλά και στην ενδυνάμωση της αιμοδοτικής προσπάθειας παρά τις υπάρχουσες εξαιρετικά δυσκολίες (περιοριστικά μέτρα, φόβος της πανδημίας, ανεπάρκεια πόρων).

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Π.Ο.Σ.Ε.Α. για την διασφάλιση της επάρκειας ασφαλούς αίματος στη χώρα μας, με δράσεις οι οποίες αναφέρονται στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών στόχων (π.χ. νέοι, αστικός και αγροτικός πληθυσμός, νησιά). Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης αναφέρονται στα σχολεία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, τον ΕΟΔΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τα ΜΜΕ.

Οι αλλαγές που επέφερε η παγκόσμια πανδημία στην πραγματοποίηση των Εθελοντικών Αιμοδοσιών σε εξωτερικούς χώρους είχε ως απόρροια την ενίσχυση της συνεργασίας των Συλλόγων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανεύρεσή εξωτερικών χώρων.

Δεδομένου αυτού καθώς και της ήδη υπάρχουσας, μακροχρόνιας συνεργασία της Ομοσπονδίας με τους Δήμους, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα ΠΟΣΕΑ-ΟΤΑ, έργο το οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει μια σειρά κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την ευαισθητοποίηση των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ΄επέκταση των τοπικών κοινωνιών, αναφορικά με τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Στόχος του έργου είναι η απαλλαγή των Τοπικών κοινωνιών από την αγωνιώδη αναζήτηση μιας μονάδας αίματος και σε τελικό στάδιο η αυτάρκεια της χώρας σε Εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Μία από τις βασικές αλλαγές που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας ήταν η αυξημένη χρήση του διαδικτύου (social media) τόσο στις μεταξύ μας επικοινωνίες όσο και στην ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι Σύλλογοι-Μέλη της ΠΟΣΕΑ.

Σημαντική ήταν και η παρουσίαση της καινοτόμου εφαρμογής e-Αιμοδότες, που ανέπτυξαν μαθητές της Ομάδας Ρομποτικής & Προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, μέσα από την οποία ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην ενημέρωση και προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο της Ομοσπονδίας, που παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, συνέχισε τις δράσεις της (π.χ. 14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, Διαδικτυακές Ομιλίες κτλ).

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιηθεί τα διαχρονικά αιτήματα  της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων Μελών, τα οποία αφορούν την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και την εξασφάλιση πόρων, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση του έργου που επιτελείται, προς όφελος της Εθελοντικής προσφοράς αίματος στη χώρα μας.

Συμπερασματικά και λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας στην κοινωνία πιστεύουμε ομόφωνα στην συνέχιση της ανιδιοτελούς προσφοράς μας με αμείωτο το  ενδιαφέρον και βασική αρχή μας την ενότητα.

ΨΗΦΙΣΜΑ - 31ης ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ – 31ης ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Κοινοποίηση
Scroll to Top