ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 12η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 12ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΘΗΝΑ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι Έλληνες φροντίζουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα τα δύο πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε στη πατρίδα μας.

Την ίδια χρονική περίοδο όμως, κάποιοι συμπολίτες μας στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το αίμα. Ίσως συμβαίνει αυτό γιατί οι Έλληνες με τα χιλιάδες προβλήματα που συσσωρεύονται όλο το χρόνο θέλουν να ξεχάσουν και να χαρούν έστω για λίγο την άδεια από την εργασία τους χωρίς να κάνουν καμιά «δυσάρεστη σκέψη».

Ο Εθελοντής Αιμοδότης είναι ένας ενεργός πολίτης που έχει κάνει σκοπό της ζωής του τον Εθελοντισμό, την Εθελοντική Προσφορά Αίματος. Είναι αυτός που μαζί με τους Έλληνες Θαλασσαιμικούς, τους Αιμορροφιλικούς, τους Νεφροπαθείς βρίσκουν τρόπους να κρατάνε στην επικαιρότητα την ανάγκη για προσφορά Εθελοντικού Αίματος και ιδιαιτέρως την καλοκαιρινή περίοδο.

Εμείς οι Εθελοντές Αιμοδότες προσφέρουμε ένα δώρο σε’ έναν άγνωστο παραλήπτη που το πιθανότερο είναι να παραμείνει άγνωστος και να απευθύνει τις όποιες ευχαριστίες του στο Θεό, στους φορείς, στο σύμπαν.

Τι είναι αυτό που παροτρύνει τον Εθελοντή Αιμοδότη να συνεχίσει να μοιράζει αυτό το τόσο μοναδικό και πολύτιμο που έχει στη κατοχή του;

Είναι η απόλυτη συναίσθηση ότι ορίζεις το σώμα σου.

Είναι η επιθυμία μέσα σ’ αυτή τη κατευθυνόμενη και διεφθαρμένη καθημερινότητα να αποδείξεις ότι η συνείδηση σου, σου ανήκει και ότι μέσα μας παραμένει ζωντανό εκείνο το κομμάτι που μπορεί να παράγει το καλό….Την ουσία που είναι φτιαγμένος ο Θεός.

Μέσα από τη προσφορά τους οι Αιμοδότες αισθάνονται γενναίοι-γενναιόδωροι, δυνατοί. Αποκτούν τον έλεγχο του εαυτού τους.

Ως εαυτόν λένε τα ιερά κείμενα.

Ως εαυτόν σήμερα πιο πολύ από ποτέ στη χώρα μας, σ’ αυτή τη πατρίδα που οι πολίτες της φοβούνται να ονειρευτούν, οι κοινωνικές κατακτήσεις έχουν μπει στη κλίνη του Προκρούστη και το σύστημα υγείας παραπαίει μαζί με τους υπόλοιπους τομείς.

Σήμερα λοιπόν η φλόγα που άναψε πρέπει να εξαπλωθεί, να ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων, να μεταφέρει πως:

Δεν είναι ο καθένας μόνος του, αν θέλουμε έχουμε ο ένας τον άλλον.

Η φλόγα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας είναι η φλόγα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Άλλο υλικό δεν έχουμε στα χέρια μας για να παλέψουμε το φόβο, την άγνοια, την ανέχεια.

Την Φλόγα της Λαμπαδηδρομίας άναψε για πρώτη φορά πριν από δώδεκα χρόνια ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου.

Στην συνέχεια θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2007, αφού όμως πρώτα αγκαλιάστηκε από τους απλούς ανθρώπους, που με αγάπη προστάτεψαν αυτή την περιφρονημένη σπίθα της προσφοράς για να μην σβήσει.

Έτσι και φέτος από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου χιλιάδες χέρια θα την κρατήσουν.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας, υγιείς, νέοι, ασθενείς, ηλικιωμένοι, παιδία, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα κάθε τάξης, θρησκεύματος και εθνικότητας, θα ταξιδέψουν σ΄ αυτή την γιορτή ισότιμα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Το Αίμα μας ενώνει. Γινόμαστε ανθρώπινο ανάχωμα στον πόνο και την αρρώστια, που επίσης δεν κάνουν εξαιρέσεις για κανέναν.

Αυτό το ξέρετε εσείς που συμμετέχετε σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα, που συμμερίζεστε την αγωνία να γίνει επιτέλους η χώρα μας αυτάρκης σε Εθελοντικά Προσφερόμενο Αίμα.

Η ΠΟΣΕΑ αντιπαλεύει με αντιξοότητες και ελλείψεις. Ελλείψεις πόρων, βούλησης, εθνικού σχεδιασμού, ανυπαρξία ουσιαστικής και συνεχούς πληροφόρησης και υλικοτεχνικών μέσων. Διαπιστώνουμε πως η Λαμπαδηδρομία αποτελεί πια, την επίσημη πρέσβειρα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Από όπου περνά γεννιούνται ή δυναμώνουν Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και προσπάθειες Αιμοδοσίας. Ο κόσμος ενημερώνεται, ρωτάει, μιλάει, αφυπνίζεται.

Παρόλα αυτά η διεξαγωγή της κάθε χρόνο γίνεται από το υστέρημα σε κόπο, χρόνο και χρήμα των Εθελοντών Αιμοδοτών και κυρίως από το περίσσευμα τους σε ψυχή.

Χρόνο με το χρόνο προσπαθεί να φωτίζει τα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν την χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε Εθελοντικά Προσφερόμενο Αίμα.

Και είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας να τη φυλάξουμε, να μην σβήσει.

Δύσκολα συζητάμε πια για την ουσία για το περιεχόμενο. Μετά βίας μένουμε στην επικεφαλίδα …..Αυτάρκεια. Δηλαδή τι; Να μπορούμε να φροντίσουμε και να θεραπεύσουμε μόνοι μας τον πόνο που γεννιέται από την έλλειψη του Αίματος και να καλύψουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται όταν ο κάθε ένας από εμάς βρεθεί στη δύσκολη θέση.

Η 12η Λαμπαδηδρομία συνοδεύεται από προγραμματισμένες τακτικές και έκτακτες Αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.

Ο Εθελοντής Αιμοδότης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παράδειγμα προσφοράς αλληλεγγύης, προσφοράς ελπίδας, προσφοράς ζωής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ασχολούνται όλοι για την προάσπιση των αστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην Υγεία είναι ένα από τα πρωταρχικά δικαιώματα που θα πρέπει να προστατευθεί παγκοσμίως. Εδώ βρισκόμαστε για να δωρίσουμε, να χαρίσουμε ΑΙΜΑ, αλλά κυρίως για να εκφράσουμε και ν’ αντιπροσωπεύσουμε τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν είμαστε ήρωες, δεν αισθανόμαστε ήρωες, έστω και αν κάποιοι από εμάς είναι, είμαστε ο πολιτισμένος κόσμος. Θέλουμε να συνδιαλλαγούμε με τους θεσμούς, με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων στην Αιμοδοσία, διότι τα προβλήματα Υγείας των συνανθρώπων μας θα πρέπει να επιλυθούν σε ολόκληρη την χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς η ζωή δεν αναβάλλεται.

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί συμπληρωματικά με εισαγωγές Αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Τα παιδιά μας κερδίζουν μέρα με την μέρα ανάσα ζωής με πληρωμένο εισαγόμενο Αίμα. Ενώ οι δομές που θα έπρεπε να προάγουν την λύση του προβλήματος επαναπαύονται στην δράση των Εθελοντών.

Σε λίγο η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κυρία Παπαγεωργίου Αλεξία, που δόξασε με την προσφορά της τον Ελληνικό Αθλητισμό, κατακτώντας 3η Θέση στο Παγκόσμιο του ’94 στην άρση βαρών, 2η Θέση στο Πανευρωπαϊκό ’94 και Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην κίνηση «επολέ ζετέ» στην Γερμανία το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ακόμη θα παραλάβει την Φλόγα της Αγάπης από τον Αιδ. Πρωτ. Βασίλειο Χαβάτζα εκπρόσωπο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γαλεράκη, Γεν. Γραμμ. Επιτροπής Φιλανθρωπίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Δ/ντη Γεν. Φιλοπτώχου Ταμείου Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης Αυλοποτάμου και Πρόεδρο ΣΕΑ Ρεθύμνης «Δότες Ζωής» και θα ανάψει το βωμό σηματοδοτώντας την έναρξη της 12ης Λαμπαδηδρομίας η οποία φέτος τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της ΠΟΣΕΑ και της ΕΟΘΑ.

Πολλοί οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεκάδες Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και Θαλασσαιμικών, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί καθώς και μαθητές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από επτάμιση χιλιάδες Λαμπαδηδρόμοι είναι αυτοί που θα μεταφέρουν το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε όλους τους Έλληνες.

Σας ζητώ να συνεχίσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον, επιμονή και μεράκι την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς.

Συνοδοιπόροι μας βρέθηκαν:

α) Οι Εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αθήνας
β) Το Νοσηλευτικό Σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αθήνας και
γ) Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ (που ανήκει στο Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού και τη γονική ισότητα)

Η Λαμπαδηδρομία για να οργανωθεί σωστά, επιτυχημένα και με ασφάλεια πρέπει να δουλέψουν συντονισμένα και μεράκι πολλοί άνθρωποι.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας.

Θέλω σήμερα να τους ευχαριστήσω που χρόνια ολόκληρα, αγόγγυστα είναι στο πλευρό μας να ανοίγουν δρόμο με ασφάλεια για να περάσει η Φλόγα της Αιμοδοσίας.

Να τους ευχαριστήσω από καρδιάς, γιατί αυτοί καλύτερα από τον καθένα ξέρουν τι σημαίνει Αίμα και φόρος Αίματος στο καθήκον.

Ευχαριστούμε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας που βρίσκεται πάντα κάπου εκεί δίπλα μας να καλύψει όποια ανάγκη παρουσιαστεί. Το ΕΚΑΒ το οποίο διαθέτει ασθενοφόρα, ειδικές κινητές μονάδες, μοτοσικλέτες, ελικόπτερο, μικρά οχήματα ταχείας παρέμβασης και άλλα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά πάνω απ’ όλα διαθέτει ανθρώπους, εργαζόμενους που συναισθάνονται πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνουν.

«Ως εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΑ, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες μας στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Χρυσό Χορηγό της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών και σταθερό σύμμαχο και συμπαραστάτη μας για περισσότερα από 10 χρόνια.

Η ΟΠΑΠ αγκαλιάζει και φέτος την προσπάθεια ενεργοποίησης του ελληνικού κοινού στο ευαίσθητο θέμα της δωρεάς αίματος και με τη στήριξη της κάνει ένα πολύτιμο δώρο ζωής για αναρίθμητους συμπολίτες μας. Εξάλλου, έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ξέρει να στέκεται δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη με ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ευχαριστούμε και πάλι την ΟΠΑΠ που κρατά τη δάδα της αιμοδοσίας αναμμένη.»

Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία INTERAMERICAN που παρέχει οδική βοήθεια και συμπαράσταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και ενισχύει με την παρουσία της κάθε τελετή έναρξης τα τελευταία χρόνια.

Ευχαριστούμε την Ολυμπία Οδό για την δωρεάν διέλευση των οχημάτων αλλά και των δικυκλιστών που μεταφέρουν την «Φλόγα της Αγάπης» στον τόπο που γεννήθηκε.

Ευχαριστούμε επίσης τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών τον γνωστό σε όλους μας Ο.Α.Σ.Α. για την τεράστια προβολή της 12ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας σε 3.250.000 εισιτήρια τα οποία έκδωσε και ενημερώνετε ο πληθυσμός της χώρας μας.

Ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών και την Πανελλήνια Εταιρία Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΕΠΠΑΜΑ) που κάθε χρόνο εκτός από την άριστη συνεργασία που έχουν οι φορείς μας συμμετέχουν, ενισχύουν και βοηθούν οικονομικά την διενέργεια της Λαμπαδηδρομίας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων για την σημαντική βοήθεια που μας προσέφερε και για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας αυτής της σεμνής τελετής που αφορά την Αφή της Φλόγας της 12ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας καθώς επίσης και την Βουλή των Ελλήνων για την αδειοδότηση του χώρου που μας παρείχε και την άριστη συνεργασία μας.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας που λάμπρυνε με την συμμετοχή των ευζώνων την Τελετή Έναρξης της 12ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας. Είμαστε βέβαιοι πως η διάθεση αυτού του Ιερού Χώρου του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη θα συμβάλει καθοριστικά στην πορεία και την ολοκλήρωση της φετινής μας λαμπαδηδρομίας και θα είναι το διαβατήριο για την έξοδο της φλόγας της Αγάπης από τα σύνορα της πατρίδας μας. Από φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας, οι Σύλλογοι Μέλη της ο εκπρόσωπός μας στην Διοικούσα Επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης ο κύριος Στέλιος Νικόπουλος θα βοηθήσουν πιο δυναμικά πιο μεθοδικά, η αδελφή φλόγα της Ολυμπιακής Φλόγας που είναι η δικιά μας να διαπεράσει τα σύνορα και να μεταφέρει το μήνυμα πως εδώ γεννήθηκε ο πολιτισμός και εδώ συνεχίζει να κατοικεί και σήμερα. Όπως όλοι γνωρίζετε το 2012 η Λαμπαδηδρομία μας πέρασε τα σύνορα της Κακαβιάς και έφτασε μέχρι τα Τίρανα σήμερα βρίσκεται κοντά μας ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών για να επιβεβαιώσει ότι αυτή η δράση είναι η σημαντικότερη δράση για την μεταφορά των δύο Πανανθρώπινων Ιδεών της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να είναι εδώ και οι συνάδελφοι από την Βουλγαρία και την Τουρκία για να επιβεβαιώσουν σε όλους εμάς την αξία αυτής της δράσης.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστούμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που πίστεψε στην αξία αυτής της δράσης που είναι η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομίας και είναι θερμός συμπαραστάτης μας από την πρώτη στιγμή.

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Υγείας

Κοινοποίηση
Scroll to Top