ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΙΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΤΩΝ   ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

ΔΙΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΚΑΒΑΦΗ  20   ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 153 43

ΤΗΛ. 210 600.14.18    FAX : 210 63.91787

e-mail: akontos@otenet.gr
ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

Τη Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό κοινό, το βιβλίο ”η γέφυρα της ζωής”, της Κατερίνας Ντάση, από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

 Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό  του προέδρου  του Συλλόγου  των Απανταχού Διστρατιωτών  Άρτας  Αντώνη Κοντο  και του αντιπροέδρου της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδος Κώστα Κωνή.

 Για το βιβλίο μίλησαν: Ο Αντώνης Κοντός, παιδίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας. Η Αλεξάνδρα Σταμουλακάτου, τ. Δ/ντρια του αιματολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Παίδων ”Αγία Σοφία”. Ο παιδίατρος Τάσος Χατζής, εντατικολόγος, Δ/τής της ΜΕΘ, τ. πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η ίδια η συγγραφέας Κατερίνα Ντάση, δασκάλα , του 8ου Δημοτικού σχολείου Άρτας.
Παρέμβαση έκαναν: Η πάσχουσα από Μεσογειακή αναιμία γιατρός Παναγιώτα Ράπτη , η νηπιαγωγός Κατερίνα Κολιοφώτη,   η Μαρία Σινάνογλου που έκανε την εικονογράφηση του βιβλίου και ο εκδότης Κώστας Ματάτσης.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Ηπειρώτης δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.

 ”Την σημερινή εκδήλωση την περίμενα 30 χρόνια ! Είπε στην εισήγηση του  ο παιδίατρος Αντώνης Κοντός,  διότι πριν από 30 χρόνια περίπου , ως νέος  παιδίατρος  στο νοσοκομείο παίδων Π.&Α. Κυριακού,  αισθάνθηκα  πολύ άσχημα  όταν είδα πως για να μεταγγίζουμε κάθε μήνα τα παιδιά που  έχουν μεσογειακή  αναιμία,   εισάγουμε αίμα από  την Ελβετία . Απόρησα δε πως είναι  δυνατόν  να συμβαίνει  αυτό;  Αφού  εμείς οι  Έλληνες είμαστε  λαός  του  μεγάλου εθελοντισμού . Το  βλέπουμε καθημερινά  τώρα με τους  πρόσφυγες όπου στην Ελλάδα , εν συγκρίσει   με άλλες χώρες που  κλείνουν τα σύνορα με συρματοπλέγματα , οι  Έλληνες τους βοηθούν πάρα πολύ,  παρ όλου που υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση!! Άρα η αιτία βρίσκεται  αλλού !  Σίγουρα βρίσκεται   στην όχι και τόσο καλή πληροφόρηση .

Όπως αναφέρει  η Κατερίνα στο  βιβλίο  της πολλοί φοβούνται,  όπως η “Αμηχανία”,  για παράδειγμα,  πως εάν έδινε  λίγο  αίμα, αυτό  θα της έλειπε   για πάντα από  τον  σώμα της  και πως  θα μπορούσε να πεθάνει . Λίγοι  γνωρίζουν πως  το αίμα που  αφαιρείται  αντικαθίσταται μέσα σε λίγη  ώρα, και αυτό  είναι  καλό  για  τον οργανισμό του αιμοδότη  .  Με λίγα λόγια λίγοι  γνωρίζουν πως όταν δίνουν  λίγο  αίμα κάνουν καλό στον οργανισμό τους και  όχι  κακό . Άλλωστε πριν από την λήψη  αίματος  ο  γιατρός  εξετάζει  τον εθελοντή για να σιγουρευτεί ότι είναι καλά.

Θα πρέπει έλεγα να αρχίσει  να γίνεται  μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των Ελλήνων υπέρ της  εθελοντικής αιμοδοσίας .

 Να λοιπόν  που σήμερα η Κατερίνα Ντάση ,  δασκάλα  του 8ου  δημοτικού σχολείου  της Άρτας , με το βιβλίο της ”η γέφυρα της ζωής”, που σήμερα παρουσιάζουμε ,  προσπαθεί με έναν πολύ όμορφο τρόπο να μύηση τα παιδία μας έτσι  ώστε αύριο να γίνουν  καλοί αιμοδότες !!

Η Κατερίνα Ντάση  αφηγείται  ,  με έναν μοναδικό τρόπο,   την ιστορία δύο  μικρών παιδιών , του  “Εθελοντή” και  η “αμηχανίας”, που συναντηθήκαν  σε μια  κοιλάδα,  την “Εθελουσία” .   Προσωποποιεί  τις έννοιες  “εθελοντισμό”  και “αμηχανία”,  έτσι ώστε να γίνουν  καλύτερα   κατανοητές  από  τους μικρούς   και μεγάλους  αναγνώστες . Αναφέρεται  στο  μεγαλείο  τις δωρεάς αίματος  ως δώρο ζωής, έτσι  που να γίνεται  κατανοητό  από  τις μικρές  ηλικίες .

 Ο  σύλλογος μας  ,  ο Σύλλογος  των  Απανταχού  Διστρατιωτών  Άρτας,  έχει  μια τράπεζα αίματος !   Το παράξενο  είναι  πως  την θυμούνται  όλοι μόνον όταν έχουν ανάγκη  για αίμα . Όταν όμως είναι  για να δώσουν αίμα παρουσιάζονται  μόνο  δύο – τρεις . Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους  Συλλόγους που έχουν τράπεζες αίματος .

 Σήμερα  είναι μαζί μας  η Γιώτα η Ραπτη,   η αντιπρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών  Πρέβεζας . Η Γιώτα έχει σπουδάσει ιατρική και  ήταν για πολλά χρόνια  πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συλλόγου Ιωαννίνων . Η ίδια η Γιώτα  πάσχει από μεσογειακή αναιμία και πρέπει να μεταγγίζεται κάθε μήνα.  Θα μας πει σήμερα τις εμπειρίες της, για αυτούς πάσχουν από μεσογειακή αναιμία !! Μου έκανε όμως μεγάλη εντύπωση , όταν σε μια  τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί της, μου απεκάλεσε  αυτούς που δίνουν αίμα όχι αιμοδότες, όπως τους αποκαλούμε όλοι μας  , αλλά ως  αυτούς που τους δίνουν ζωή!!

  Ποτέ δεν  είχα σκεφτεί  πως αφιερώνοντας 5-10 λεπτά από το χρόνο μας , δίνοντας λίγο αίμα , αυτοί πού το έχουν  ανάγκη  και το παίρνουν λένε πως τους δώσαμε ζωή.!!

Είναι πολύ ευχάριστο συναίσθημα  να σου λέει  κάποιος, μου έδωσες ζωή !!

            Τελειώνοντας,  θα έλεγα πως  η γνώμη μου είναι,  το  βιβλίο αυτό, με κάποιον τρόπο να δοθεί  στις πρώτες τάξεις των σχολείων μας.!!  Ίσως αυτό να είναι εφικτό με κάποια φτηνότερη έκδοση.”

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πρώην βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Κατηνιώτης, η Ελευθερία Σιαμέτη, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Τζουμέρκιωτών  Χρήστος Λαναράς,   η Αθηνά Εξαρχου  εκπρόσωπος  της ΠΟΣΕΑ, η Αλεξάνδρα Τσιούγκου, κοινωνική λειτουργός,  εκπρόσωπος της Ι.Ο.Ν.  ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.   και πολλοί εκπρόσωποι ηπειρωτικών  Συλλόγων και Αδελφοτήτων.

Κοινοποίηση
Scroll to Top