ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Συνεδρίαση Συμβουλευτικής Επιτροπής ΠΟΣΕΑ – Παρουσία της Υφυπ. κ. Παπακώστα

Αθήνα, 11-11-2014
Αρ. Πρωτ.:  3528

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Συμβουλευτικής Επιτροπής ΠΟΣΕΑ. Παρουσία της Υφυπουργού κ. Παπακώστα

Με την παρουσία της Υφυπουργού Υγείας κ. Κατερίνας Παπακώστα, συνεδρίασε χθες 10 Νοεμβρίου, υπό τη νέα της σύνθεση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν στην διάρκεια του 2015, με στόχο την ανάδειξη του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την αύξηση των μονάδων του Εθελοντικά προσφερόμενου Αίματος, και την υπερπήδηση των εμποδίων που αντιμετωπίζει το κίνημα των Εθελοντών Αιμοδοτών στη χώρα.

Στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός κ. Παπακώστα, εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον και την απόλυτη στήριξή της στο κίνημα των Εθελοντών Αιμοδοτών, ενώ ζήτησε το επόμενο δεκαήμερο, να συναντηθεί με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, αλλά και με την υποεπιτροπή Δωρεάς Ιστών και Οργάνων Σώματος. Ειδική αναφορά έκανε η κ. Υφυπουργός, στις Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την στήριξη του Εθελοντικού κινήματος της χώρας, όπως είναι η κατάρτιση για πρώτη φορά νομοσχεδίου για τον Εθελοντισμό.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρος Πεντέας, στον σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την Εθελοντική Αιμοδοσία αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγείας και περίθαλψης της χώρας, και διαβεβαίωσε ότι οι πόρτες της Περιφέρειας θα είναι πάντα ανοικτές για την ΠΟΣΕΑ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, άνοιξε την συνεδρίαση αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη στήριξης της ΠΟΣΕΑ και από την πολιτεία, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην συνέχεια ο κ. Πρωτόπαπας, παρουσίασε και έθεσε προς συζήτηση, τους βασικούς άξονες της νέας πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η ΠΟΣΕΑ, η οποία θα έχει επίκεντρο την Αττική.

Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στην δημιουργία ενός Παναττικού Συντονιστικού Φορέα, με την μορφή Σωματείου, ο οποίος θα έχει στόχο να εντάξει στο κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, όλες τις ομοσπονδίες των παρεπιδημούντων στην Αττική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν επί μακρόν τρία κυρίως θέματα.

1ον. Η περαιτέρω αξιοποίηση της Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη προβολή του μηνύματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την διοργάνωση μιας εντυπωσιακής τελετής αφής στους Δελφούς, η οποία θα προκαλέσει, όχι μόνο το Πανελλαδικό αλλά και το Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

2ον. Η συστηματική πλέον συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών αιμοδοτών.

Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν προτάσεις για την παρουσίαση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ακόμα και στους μαθητές των νηπιαγωγείων με την μορφή παραμυθιών.

Ιδιαίτερα σημαντική δε, κρίνεται η δέσμευση της Υφυπουργού κ. Παπακώστα, να θέσει υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, την παραπάνω πρωτοβουλία.

3ον. Συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες με φορείς όπου δραστηριοποιούνται νέοι, όπως είναι οι Φοιτητικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, με στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών.

Τα συμπεράσματα της πρώτης αυτής συνάντησης, θα καταγραφούν και θα κωδικοποιηθούν σύντομα, ώστε να τεθούν υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΑ, το οποίο με την σειρά του, θα αναλάβει την αξιοποίησή τους.

Με εκτίμηση,
Για την Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Η Επιτροπή Σχεδιασμού & Προβολής

Κοινοποίηση
Scroll to Top