ΣΕΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Διεθνής Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος και η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Εθελοντών Αιμοδοτών, αποφάσισαν το 2003 να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 14 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν τότε να στηρίξουν την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και από το 2004, με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, συμμετέχουν και υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας και γνωστοποίησης περαιτέρω της ανάγκης για ασφαλές αίμα και παράγωγά του.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη όμως βασικά είναι  μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους δωρητές αίματος και όλους αυτούς που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.  Σ’ αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς, με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει – Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης: Αιμοδότης – αίμα – ασθενής.

Οι ανάγκες σε αίμα της χώρας μας ανέρχονται σε 650.000 μονάδες περίπου ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μεγαλύτερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Το υπόλοιπο προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λπ..) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος.

Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα αγωνίζονται καθημερινά, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Στην κατεύθυνση αυτή επιζητούν και επιτυγχάνουν συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Συμπορεύονται με όλους όσους αγαπούν την εθελοντική αιμοδοσία, που πιστεύουν στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων Σώματος και επιμένουν να δίνουν στη ζωή μια  ακόμη ευκαιρία.

Προσπαθούν να πείσουν την Πολιτεία να εξασφαλίσει με νόμο τους στοιχειώδεις και αναγκαίους πόρους προς τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους.

Με εκδηλώσεις και ανοιχτές αιμοληψίες σ’ όλη την Ελλάδα τιμούν και ευχαριστούν τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους και τους παροτρύνουν όχι μόνο να συνεχίσουν να είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αλλά και να συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των Ελλήνων στην κατεύθυνση αυτή και στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Οι Σύλλογοι και Φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Περιφ. Ενότητας Ιωαννίνων και ο Αντιαναιμικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και την συμμετοχή των Blood-es, τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες με εκδήλωση που διοργανώνουν στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, την Τρίτη, 14 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Στο χώρο αυτό θα γίνεται ανοιχτή αιμοληψία και λήψη δειγμάτων για υποψήφιους δότες μυελού των οστών από την κινητή μονάδα του Νοσοκομείου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ». Παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία, τη δωρεά μυελού των οστών και τη θαλασσαιμία. Στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει μουσική και θα παρουσιαστεί από παιδιά το παραμύθι της Κατερίνας Ντάση «Η Γέφυρα της ζωής» που αναφέρεται στον εθελοντισμό και την εθελοντική αιμοδοσία. Ακόμα, θα υπάρχουν παιχνίδια σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και άλλες εκπλήξεις.

Καλούμε

Όλους τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και να πλαισιώσουν τις τάξεις των εθελοντών ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, ώρα 13.00.

Κοινοποίηση
Scroll to Top