ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 14 Ιουνίου

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

                                          14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Στις 14 Ιουνίου 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη θα εορταστεί και πάλι σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα αυτή, η οποία ορίστηκε επίσημα ως ετήσιο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2005, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να γιορτάσουμε και να ευχαριστήσουμε τους Εθελοντές Αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τη δωρεά τους σε αίμα.

Κάθε αιμοδοσία είναι ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και η τακτική αιμοδοσία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης προσφοράς αίματος.

Σε πολλές χώρες, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας αντιμετωπίζουν την πρόκληση για διάθεση επαρκούς ποσότητας αίματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλειά του. Η έλλειψη διάθεσης ασφαλούς αίματος και παραγώγων του – ιδίως στις χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, έχει επιπτώσεις σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρήζουν τακτικής μετάγγισης.

Μία από τις στρατηγικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να βοηθήσει τις μη αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να βελτιώσουν τη διάθεση καθώς και την ποιότητα του πλάσματος, το οποίο προκύπτει μέσω της προσφοράς ολικού αίματος, προϊόν σωτήριο για την ανθρώπινη ζωή κυρίως σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας με πλάσμα π.χ. καρκινοπαθείς, πολυεγκαυματίες κτλ.

Η φετινή καμπάνια

Το σύνθημα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2023 είναι “Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά”.

Οι στόχοι του εορτασμού είναι οι εξής:

·         να γιορτάσουν και να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά το αίμα τους και παράλληλα να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους Εθελοντές Αιμοδότες,

·         να ενθαρρύνει τους υγιείς ανθρώπους να αιμοδοτούν τακτικά, με στόχο την επάρκεια αίματος σε όλες τις χώρες του κόσμου,

·         να επισημάνουν τον σημαντικό ρόλο της εθελοντικής μη αμειβόμενης τακτικής δωρεάς αίματος και πλάσματος,

Τέλος αναφέρουμε ότι η διοργανώτρια χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη 2023 είναι η Αλγερία μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος.

Με εκτίμηση,

                                Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.          

              Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

     Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                                               Θεολόγος Χρ. Ζώτος

 

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top