ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΠΟΣΤΕΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η μετάγγιση αίματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, ωφελώντας τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα και τα συστατικά του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία. Η μετάγγιση αίματος και προϊόντων αίματος βοηθά τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η μετάγγιση αίματος υποστηρίζει σύνθετες ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες, καθιστώντας την έτσι απαραίτητη στη φροντίδα της μητέρας και του παιδιού, καθώς και κατά τη διάρκεια ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διαθέτουν επαρκή ποσότητα αίματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλειά του. Η εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία είναι το θεμέλιο μιας ασφαλούς και επαρκούς προσφοράς αίματος. Επιπλέον, οι εθελοντικές μη αμειβόμενες δωρεές πλάσματος παίζουν εξίσου κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ασθενών με ευρύ φάσμα μακροχρόνιων παθήσεων, όπως η αιμορροφιλία και οι ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Το Μάιο του 2005, κατά τη διάρκεια της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, οι υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο έκαναν ομόφωνη δήλωση δέσμευσης και υποστήριξης προς την εθελοντική αιμοδοσία. Μέσω του ψηφίσματος WHA58.13, όρισαν την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη ως ετήσιο γεγονός που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.

Το ψήφισμα παροτρύνει επιπλέον τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν και να υποστηρίξουν καλά οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο, συντονισμένα και βιώσιμα προγράμματα αίματος, με την κατάλληλη κανονιστική εποπτεία, ώστε να υπάρχει επαρκώς ασφαλές αίμα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη το 2024 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναλογιστούμε τι έχουμε πετύχει, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να οραματιστούμε ένα μέλλον, όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι καθολικά προσβάσιμη. Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία φέρει το σύνθημα: «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» Τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τον βαθύ αντίκτυπο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών. Η εκστρατεία είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη προς τους αιμοδότες, τους δωρητές πλάσματος και αιμοπεταλίων ανά τον κόσμο για τις σωτήριες δωρεές τους. Επιπλέον, απευθύνει έκκληση για δράση, παρακινώντας περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας.

Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν αναμνηστικές εκδηλώσεις, συναντήσεις και εργαστήρια, τελετές αναγνώρισης των δοτών, εκστρατείες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικές εκπομπές στα μέσα ενημέρωσης, μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για να ευχαριστήσουν τους αιμοδότες, δημοσίευση σχετικών ιστοριών και άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη. Οι υπηρεσίες αιμοδοσιών και οι Οργανώσεις Εθελοντών Αιμοδοτών  ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να μοιραστούν εμπειρίες μεταξύ των συναδέλφων τους, να κινήσουν το ενδιαφέρον των αιμοδοτών και να βρουν τρόπους προσέλκυσης νέων αιμοδοτών, αυξάνοντας την ικανοποίηση των αιμοδοτών και ενισχύοντας την αφοσίωση των δοτών.

ΣΤΌΧΟΙ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Οι στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι:

  • να ευχαριστήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα εκατομμύρια των εθελοντών αιμοδοτών που έχουν συμβάλει στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
  • να αναδείξει τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις των εθνικών προγραμμάτων αίματος και να μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές και τα διδάγματα που αντλήθηκαν.
  • να τονιστεί η συνεχής ανάγκη για τακτική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή μετάγγιση αίματος.
  • να προωθήσει μια κουλτούρα τακτικής αιμοδοσίας μεταξύ των νέων και του ευρύτερου κοινού και να αυξήσει την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα της δεξαμενής αιμοδοτών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
Κοινοποίηση
Scroll to Top