ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δελτίο Τύπου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Π.Ο.Σ.Ε.Α. συνδιοργανώνουν τη Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών – Στην Πάτρα η Τελετή Αφής της Φλόγας την Παρασκευή 26 Αυγούστου

«Η Εθελοντική Αιμοδοσία σώζει ζωές. Αυτό είναι το μήνυμα ευαισθησίας που πρέπει να περάσουμε σε όλη την Ελλάδα. Και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί και πάλι, συνδιοργανώνοντας την Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνει».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καλώντας όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα σε μία εβδομάδα.

Η Τελετή Αφής της Φλόγας της 14ης Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα από την Ιερά Κανδήλα του Αποστόλου και θα παραδοθεί στον πρώτο λαμπαδηδρόμο από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, η Φλόγα θα μεταφερθεί από τους λαμπαδηδρόμους στην πλατεία Γεωργίου, όπου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση με ομιλίες, συναυλία και χορευτικά.

Την Λαμπαδηδρομία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), ενώ φέτος συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία πρωτοστατεί πανελλαδικά σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της πανανθρώπινης ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

«Ένας είναι ο στόχος μας: Στα δύσκολα, στα κρίσιμα, σε αυτά που δεν κοστίζουν, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το πετύχουμε. Να κάνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας. Και το πετυχαίνουμε σε συνεργασία με τους συλλόγους και την κοινωνία των πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν αδιαλείπτως οι συμπολίτες μας στην εθελοντική αιμοδοσία.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΣΕΑ Χρήστος Πρωτόπαππας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Αντ. Χαροκόπο σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό για την Ομοσπονδία τριάντα χρόνια μετά τη διοργάνωση της πρώτης Αμφικτιονίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στην Πάτρα το 1986 από τον αείμνηστο ιδρυτή του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης» Γ. Σιμιγιάτο, να γίνεται στην Πάτρα σε μια Περιφέρεια που έχει “χτίσει” παιδεία πάνω στην αιμοδοσία να κάνουμε την Τελετή Αφής της Φλόγας και να ξεκινάμε την Λαμπαδηδρομία. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η σημαντική προσπάθεια για την εθελοντική αιμοδοσία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος σημείωσε πως «η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί ύψιστη ενέργεια αλληλεγγύης, αλτρουισμού και δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύουμε μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την ανάγκη τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στηρίζουμε τις προσπάθειες των συλλόγων, φιλοξενώντας στην πόλη της Πάτρας, ως μεγαλύτερη της Περιφέρειας, την Τελετή Αφής της Φλόγας της 14ης Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, στέλνοντας προσφοράς και ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η Περιφέρειά μας είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας προοδευτικής κοινωνίας είναι ο εθελοντισμός και είναι μέγιστο καθήκον όλων μας να ενισχύσουμε την αιμοδοσία. Για εμάς ως επιστημονικό προσωπικό, είναι ιδιαίτερη τιμή να γίνεται η Αφή της Φλόγας για την Λαμπαδηδρομία στην Πάτρα», τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, ιατρός – βιοπαθολόγος του Κέντρου Αιμοδοσίας Γ. Ν. «Αγ. Ανδρέας» Σπύρος Καπράλος.

Κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Ανδρέας Αδαμόπουλος σημείωσε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση οφείλεται στην ευαισθησία τόσο του ίδιου του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη, ανακοινώνοντας πως στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ποιοι στηρίζουν τη Λαμπαδηδρομία

Η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών αποτελεί το βασικό όπλο της ΠΟΣΕΑ για την διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών και την αύξηση των μονάδων αίματος που προσφέρει εθελοντικά στην Ελληνική κοινωνία.

Εστάλη επιστολή πρόσκλησης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον πρόεδρο Δ.Σ. της ΠΟΣΕΑ Χρήστο Πρωτόπαππα σε κάθε Φορέα ή Σύλλογο Αιμοδοτών, καθώς και κάθε Αθλητικό Σύλλογο της Περιφέρειας προκειμένου να ορίσουν έναν αθλητή τους για να συμμετάσχει ως λαμπαδηδρόμος στην ημέρα της διοργάνωσης της Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών και ήδη οι συμμετοχές από Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, αθλητές και εθελοντές της περιοχής είναι πολλές.

Ο θεσμός ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια και κάθε καλοκαίρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, εκατοντάδες εθελοντές λαμπαδηδρόμοι, διασχίζουν ολόκληρη την χώρα, μεταφέροντας την Φλόγα της Αγάπης και μεταδίδοντας το μήνυμα της Εθελοντικής μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας και της άδολης προσφοράς στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στην Λαμπαδηδρομία συμμετέχουν κάθε φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του Αθλητισμού και του Αιμοδοτικού Κινήματος, ενώ δεκάδες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τις τελετές υποδοχής σε κάθε πόλη και κωμόπολη, συνδέοντας την Αιμοδοσία με τις τοπικές κοινωνίες.

Η 14η Λαμπαδηδρομία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ενώ συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέγας χορηγός η εταιρεία ΒΙΚΟΣ.

Συμμετέχουν και στηρίζουν το Υπουργείο Υγείας, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο Δήμος Πατρέων και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών.

Χορηγοί είναι η εταιρεία ΛΟΥΞ, ο Δήμος Καλλιθέας, η εταιρεία ELVIΑL, η Ελληνική εταιρεία Μεταγγισιοθεραπείας και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμία.

Κοινοποίηση
Scroll to Top