ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 19ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ
31η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Δύο χρόνια μετά, οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. συναντήθηκαν δια ζώσης ξανά, στην 31η Αμφικτιονία, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, από τις 22 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2021, με διοργανωτή τον ΣΕΑ Χανίων «Ο Αγ. Ιωάννης», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων.
Τη λαμπρή Τελετή Λήξης της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Παλιό Λιμάνι Χανίων, τίμησαν με την παρουσία τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, η Επιστημονική Σύμβουλος του ΕΟΔΥ για το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ) κα Ντίνα Πολίτη και η κα Ιωάννα Μαγαζιώτου από την Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ. Από την Τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει ο Διοικητής του Γ.Ν. Κέρκυρας και πρώτος Λαμπαδηδρόμος της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Δρ. Λεωνίδας Ρουμπάτης, ο οποίος άναψε και τελευταίος το βωμό. Η εκδήλωση έκλεισε με το θερμό χαιρετισμό του Β’ Αντιπροέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Θεολόγου Ζώτου.
Με τη βοήθεια του καιρού, και γεμάτοι με καλή διάθεση οι Λαμπαδηδρόμοι διέσχισαν το λιμάνι μέχρι το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» όπου έλαβε χώρα η Έναρξη των Εργασιών της 31ης Αμφικτιονίας Συλλόγων και Φορέων.
Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Αρχιερατικός Πατέρας Γεώργιος Περάκης.
Την Τελετή χαιρέτησαν η Αναλ. Υπουργός Υγείας κα Μήνα Γκάγκα, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός, η Αντιδήμαρχος Χανίων κα Ελένη Ζερβουδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α. κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο Διοικητής Γ.Ν. Χανίων κ. Γεώργιος Μπέας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Κέρκυρας κ. Λεωνίδας Ρουμπάτης και το αισιόδοξο μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιου Αυγερινού μετέφερε, η Γεν. Γραμμ. του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Χανίων κα Κυριακούλα Ψαρουδάκη-Γιομελάκη. Γραπτό μήνυμα απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και η Βουλευτής Χανίων κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων «Ο Αγ. Ιωάννης» κ. Δέσποινα Ροδουσάκη, στους συνέδρους, με παραδοσιακή μαντινάδα όπως είθισται άλλωστε να χαιρετούν οι Κρητικοί τους φιλοξενούμενους στον τόπο τους. Τέλος, βαθιά συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, μόλις πήρε το λόγο, παραμέρισε την προετοιμασμένη ομιλία του και μίλησε από καρδιάς. Ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές για την παρουσία τους και κυρίως αυτούς που ταξίδεψαν από όλα τα σημεία της Ελλάδας μέχρι την Κρήτη για να υποστηρίξουν την προσπάθεια του ΣΕΑ Χανίων και της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Τόνισε ενώπιον των επισήμων, την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ανά την Ελλάδα, αφού χάρη σε αυτούς η ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Ανιδιοτελούς Προσφοράς προς το συνάνθρωπο παρέμειναν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσιμης και δύσκολης περιόδου που διανύσαμε από την έναρξη της πανδημικής κρίσης μέχρι σήμερα.
Η έναρξη των εργασιών ολοκληρώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή των Χανίων, του Ιστορικού Συγγραφέα και Λαογράφου κ. Δημήτρη Νικολακάκη.
Υπό την προεδρεία της κας Ντίνας Πολίτη και την συν-προεδρεία του κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη, ξεκίνησαν οι εργασίες το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στην συνεδριακή αίθουσα του Atlantica Caldera Creta Paradise. Η συμμετοχή ήταν πολυπληθής και η παρακολούθηση ήταν διαρκής καθώς το επιστημονικό πρόγραμμα των διακεκριμένων επιστημόνων καθήλωσε τους συνέδρους, οι οποίοι το παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσήλωση μέχρι το τέλος και με ολιγόλεπτο διάλλειμα.
Ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων εισηγητών και των συνέδρων ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικός και εποικοδομητικός. Απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα που αφορούσαν την πανδημία, τον εμβολιασμό και τα νέα δεδομένα όσον αφορά την συλλογή αίματος και τις Εθελοντικές Αιμοδοσίες.
Το σώμα των συνέδρων εξέπληξαν το Επιστημονικό Προσωπικό των Νοσοκομειακών Μονάδων όλης της Κρήτης, το οποίο όχι μόνο παράγει ένα σπουδαίο έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε τη μεγάλη γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού της Κρήτης και την ανάγκη προσέλκυσης εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων και δωρητών Ομφαλικού αίματος από το ίδιο το νησί, πράγμα που τονίζει τη σημαντικότητα της Δημόσιας Τράπεζας Κρήτης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εν μέσω πανδημίας συνέχισε με ζήλο να αντιστέκεται στην πρωτοφανή παγκόσμια απειλή με εξαιρετικό σθένος. Μεταξύ αυτών, ο κ. Βασίλης Κωνστανταράκης, Βιοπαθολόγος, Επιμελητής Β’ Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Χανίων, η κα Βάνα Λυδάκη, Αιματολόγος, Δ/ντρια Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η κα Έλσα Καλογιαννάκη, Νοσηλεύτρια ΤΕ, στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και η κα Ελένη Παπαδάκη, Αιματολόγος, Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του (ΠΑΓΝΗ).
Εξίσου σημαντική ήταν η παρουσίαση της κας Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγου, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», η οποία ανέπτυξε τις στρατηγικές ενεργούς επιτήρησης των αιμοδοτών και των αποθεμάτων του αίματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο διαδικτυακός σχολιασμός του κ. Γιώργου Σαρόγλου, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου και Μέλους της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, ο οποίος περιέγραψε πολύ απλά και κατανοητά την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού, ως το μοναδικό μέσο προστασίας έναντι του Covid-19.
Την επιστημονική θεματολογία ολοκλήρωσε η εισήγηση του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση του αίματος κατά την περίοδο της κρίσης της πανδημίας (εκμηδενίστηκαν οι εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιούσαν οι εταιρείες και η προσφορά από το συγγενικό περιβάλλον). Επισήμανε δε, όπως όλοι γνωρίζαμε, ότι στο απόγειο της πανδημίας, η Εθελοντική Αιμοδοσία παραγκωνίστηκε από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων και την πολιτική προστασία. Αναγνώρισε την προσφορά των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών τονίζοντας, ότι ξεπέρασαν τον εαυτό τους στην προσπάθεια να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας και δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει ειδική αναφορά στους χρόνια πολυμεταγγιζόμενους, την πληθυσμιακή αυτή ομάδα, η οποία επηρεάστηκε περισσότερο από όλους μας, από την έλλειψη αίματος. Παρόλες τις προκλήσεις και την πίεση, με την δημιουργία νέων συνεργασιών, οι ανάγκες καλύφθηκαν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Κατσίβελας ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στον κατεξοχήν Εθνικό Φορέα διαχείρισης αίματος της χώρας μας, σε μία πολύ πολύ δύσκολη στιγμή για την κοινωνία και την Πατρίδα μας.
Η αγαστή συνεργασία της Π.Ο.Σ.Ε.Α. με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την Εθελοντική Αιμοδοσία, είναι πλέον γνωστή σε όλους, πράγμα το οποίο επισφραγίστηκε με την παρουσίαση της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας ΠΟΣΕΑ-ΟΤΑ από τον κ. Ιωάννη Κοντό, Μαθηματικό-Πληροφορικό και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Το έργο αυτό καθώς και την εφαρμογή του ανέλυσε, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας με Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Σμύρνης και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”.
Με μία εκ βαθέων ανάλυση, ολοκλήρωσε την παραπάνω θεματολογία, η κα Αγγελική Μπουρμπούλη, Υπεύθυνη σπουδών και έρευνας, Αναπλ. Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η οποία παρουσίασε την εφαρμογή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) των Δήμων. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο Ελληνικός Δήμος, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά την ΕΚΕ, ήταν ο Δήμος Αμαρουσίου, το 2009, μετά από εισήγηση, του τότε Γενικού του Γραμματέα Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη. Η κα Μπουρμπούλη τόνισε ότι η Αιμοδοσία, ως δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αντανακλά στην υπευθυνότητα, στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και στην ηθική διάσταση όσων την υιοθετούν και την ενισχύουν. Η συμμετοχή των απλών πολιτών σε ανάλογες δράσεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων δείχνει πως η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεπερνά τα όρια του ΕΓΩ και απευθύνεται στην ευρύτερη διάσταση του ΕΜΕΙΣ. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, η αιμοδοσία θεωρείται, η πιο πετυχημένη δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των φορέων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου Τομέα στη χώρα μας, με τεράστια αποδοχή.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προέκυψαν από την πανδημία ήταν και η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, τόσο στις μεταξύ μας επικοινωνίες όσο και στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο κ. Σπύρος Ματσάγγος, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc. Βιοπληροφορικής και Προϊστάμενος Τμήματος Επαγγελμάτων Υγείας & Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων (DPO) του ΓΝΠ “Τζάνειο”, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση εξηγώντας την εξέλιξή τους, τα τελευταία 20 χρόνια μέχρι και σήμερα και την επιρροή τους στην διαμόρφωση της αιμοδοτικής συνείδησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρουσίαση της καινοτόμου εφαρμογής e-aimodotes, των μαθητών Κομοτηνής, την οποία επιμελήθηκαν η κα Αθανασούλα Αικατερίνη, Βιολόγος στο 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής και η κα Βερρή Ανδρονίκη, Πληροφορικός στο 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, μέσα από την οποία ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην ενημέρωση και προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η θεματολογία συνεχίστηκε με μεγάλη συγκίνηση, αφού ο κ. Γιαλελάκης Αντώνης, μεταμοσχευμένος καρδιάς, περιέγραψε με έντονη συναισθηματική φόρτιση, το πως ήταν η ζωή του πριν την μεταμόσχευση και το πως είναι σήμερα.
Ολοκλήρωσε η κα Ασημίνα Ελευθερία, Ψυχοδραματίστρια – Κοινωνικοθεραπεύτρια και Νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, η οποία μέσα από την διαδραστική εισήγησή της και στην προσπάθειά της να κατανοήσουμε την συμβολική αξία του αίματος, μας εκμαίευσε συναισθήματα και μας παρέσυρε σε ένα πολύ ενδιαφέρον νοητικό ταξίδι, εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων, τονίζοντας ότι το ΑΙΜΑ αποτελεί ζωογόνο πηγή για την Βιολογική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υπόσταση του ανθρώπου.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την επόμενη μέρα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου, με τις τοποθετήσεις των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Στη συνέχεια, η Επιτροπή που εκπροσωπούσε το σώμα των Αμφικτιόνων εξέδωσε Ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το σώμα. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κα Δέσποινα Ροδουσάκη ευχαρίστησε τους συνέδρους για την συμμετοχή τους με την ευχή να έμειναν όλοι ικανοποιημένοι από τις εργασίες του συνεδρίου και τη φιλοξενία.
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, έκλεισε με την ελπίδα να αναγνωρίσει επιτέλους η Πολιτεία το πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας και τα αιτήματά της για θεσμοθετημένους πόρους να εισακουστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Συλλόγων Μελών της.
Τα ακούραστα Μέλη Εθελοντές μας, η οικογένεια της Π.Ο.Σ.Ε.Α., έφυγαν σοφότεροι και γεμάτοι πλούσια συναισθήματα, με την υπόσχεση ότι παρόλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτοί θα συνεχίσουν με περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο ζήλο και πάθος για να πετύχουν τον στόχο τους … αυτόν της Αυτάρκειας Αίματος στη Χώρα μας.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το έντονο ενδιαφέρον τους και ειδικότερα την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ1, ΕΡΤ3), το STAR, το MEGA και όλα τα Τοπικά ΜΜΕ τα οποία κάλυψαν την Αμφικτιονία (ΝΕΑ Τηλεόρασης Κρήτης, Χανιώτικα Νέα, ΚρήτηTV, FlashNews.Gr, Zarpa, Ράδιο Μαρτυρία Χανιά. Ευχαριστούμε επίσης, μέσα από την καρδιά μας, το Μεγάλο μας Χορηγό, την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.), η οποία ντύνει κάθε χρόνο τους Λαμπαδηδρόμους μας, σε όλη τη χώρα και φυσικά όλους τους Τοπικούς Χορηγούς που βοήθησαν στην ολοκλήρωση της 19ης Λαμπαδηδρομίας και της 31ης Αμφικτιονίας.
Μετά εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής &
Πρόεδρος του ΣΕΑ Χανίων
Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας Δέσποινα Ιωαν. Ροδουσάκη