ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23-10-2014
Αρ. Πρωτ.: 3480

Προς:  Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Διοικούσα Επιτροπή Π.Ε.Ν.Ε.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, για 3η συνεχόμενη χρονιά η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών της Αλβανίας στα Τίρανα. Η 1η Λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία με τη συνεργασία και την αρωγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) το Σεπτέμβρη του 2012, οπότε η φλόγα της αγάπης μεταφέρθηκε στο Αργυρόκαστρο από την Ελλάδα από τους Συλλόγους και τους φορείς της εθελοντικής αιμοδοσίας της Περιφ. Ενότητας Ιωαννίνων.

Στην 3η Λαμπαδηδρομία των Αλβανών Εθελοντών Αιμοδοτών προσκλήθηκε επίσημα η Ομοσπονδία μας, η οποία  εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΠΟΣΕΑ  Νίκο Τζίμα και αντιπροσωπεία της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Φ.Ο.Ε.Α.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αποτελούνταν από την πρόεδρό της Ιωάννα Κωτσίνη και μέλος της Ελένη Ήλκου. Στη Λαμπαδηδρομία προσκλήθηκαν και οι Ιταλοί εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. της AVIS Corrado Rosa και Natalina Petralito.

Η φλόγα μεταφέρθηκε από ομάδες εθελοντών αιμοδοτών, καθεμιά από τις οποίες κρατούσε ταμπλώ με διαφορετικό μήνυμα για την εθελοντική αιμοδοσία, για να καταλήξει στο Κεντρικό Πάρκο των Τιράνων, δίπλα από μια τεχνητή λίμνη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Στο χώρο αυτό, στα πλαίσια της Λαμπαδηδρομίας, πραγματοποιούνταν και παράλληλες δράσεις όπως ανοιχτή αιμοληψία, ενημέρωση από γιατρούς σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μαραθώνιος δρόμος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η κεντρική αφίσα της 3ης Λαμπαδηδρομίας των Αλβανών Εθελοντών Αιμοδοτών απεικονίζει σε πρώτο πλάνο τους ανώνυμους ήρωες, τους εθελοντές αιμοδότες και πίσω ακριβώς, σε δεύτερο πλάνο απεικονίζεται ο Παρθενώνας, προς τιμήν των Ελλήνων εθελοντών, που πρώτοι εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν τη Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών και φιλοδοξούν να γίνει παγκόσμια γιορτή των εθελοντών αιμοδοτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από την Ελληνική και την Ιταλική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Υγείας της Αλβανίας IlirBeqaj, ο Ιταλός πρέσβης Αλβανίας MassimoGaiani, ο Πρόεδρος των Θαλασσαιμικών Αλβανίας RrozarShiroka, οι οποίοι  μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εθελοντών Αιμοδοτών Αλβανίας Natalie Capodicasa άναψαν τη φλόγα στο βωμό και απηύθυναν χαιρετισμό παρουσία  πολλών δημοσιογράφων των αλβανικών Μ.Μ.Ε.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΑ Νίκος Τζίμας στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σ’ αυτή τη γιορτή της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ακόμα νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση καθώς βλέπουμε μια προσπάθεια που έγινε πριν δυο χρόνια ευοδώνεται και τους φίλους μας Αλβανούς εθελοντές αιμοδότες να προχωρούν με σταθερά βήματα και να καταξιώνονται στην Αλβανική κοινωνία. Η Λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν από 12 χρόνια με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την διάχυση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας. Με αφετηρία την Αλβανία το 2012 η Λαμπαδηδρομία πήρε χαρακτήρα διεθνή. Στόχος μας πάντα παραμένει να γίνει η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών παγκόσμια. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε ώστε να υπάρχει παντού επάρκεια σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα».

Μετά τη λήξη της λαμπαδηδρομίας ο υπουργός Υγείας θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες έγινε ο πρώτος αιμοδότης της ημέρας. Ακολούθησε γεύμα στα γραφεία των Εθελοντών Αιμοδοτών Αλβανίας στα Τίρανα.
Η τετραμελής ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκε εγκάρδια από τους Αλβανούς πρεσβευτές της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Η συνεννόηση εξασφαλίστηκε με την παρουσία της Ελένης και της Ιωάννας από την ελληνική πλευρά και της Alisa Alia, που ήταν σε 24ωρη βάση κοντά μας, από την αλβανική πλευρά. Τα κορίτσια της ΦΟΕΑ συζήτησαν με Αλβανούς φοιτητές και μετέφεραν την εμπειρία τους και τις πρακτικές τους. Στο δείπνο που παρατέθηκε από την Αλβανική Ομοσπονδία προς τιμήν των προσκεκλημένων το βράδυ του Σαββάτου δόθηκαν δώρα αλλά και υποσχέσεις για συνέχιση της συνεργασίας των εθελοντικών οργανώσεων των τριών χωρών (Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας). Επίσης, δόθηκε το έναυσμα για συνέχιση της Λαμπαδηδρομίας στην Ιταλία και τονίστηκε πως ο σπόρος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που φυτεύτηκε στο άλλοτε άγονο έδαφος της Αλβανίας, καρποφόρησε και γνωρίζει ανοδική πορεία σε αντίθεση με την Εταιρεία Αμειβόμενων Αιμοδοτών, η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

Η Ομοσπονδία των Εθελοντών Αιμοδοτών Αλβανίας διαθέτει γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων, όπου πραγματοποιούνται τακτικά αιμοληψίες. Ακόμα, συμμετέχει για τρίτη και τελευταία χρονιά σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ιταλικό Οργανισμό Μελετών Γονιδιακών Παθήσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια επιχορήγηση από το αλβανικό κράτος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

         Ο Πρόεδρος                                                                                        Η Γενική Γραμματέας

     Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                                                 Αθηνά Κων. Εξάρχου

Θεωρήθηκε για την ακρίβεια
Ελένη Αλεβίζου

Κοινοποίηση
Scroll to Top