ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Κάθε χρόνο, στις 14 Ιουνίου, εορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η καθιέρωση της εν λόγω γιορτής  και η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων συνιστούν σημαντικά γεγονότα για την κοινότητα των Εθελοντών αιμοδοτών αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Πρωταρχικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο τους αιμοδότες για τα δώρα τους.

Η εθελοντική, ανιδιοτελής προσφορά αίματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από συνθήκες που είναι απειλητικές για τη ζωή τους. Η διασφάλιση ασφαλούς και επαρκούς αποθέματος σε αίμα απαιτεί διαρκή συμμετοχή και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινότητας και του πληθυσμού αιμοδοτών για την ανιδιοτελή προσφορά αίματος.

Το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: “Τι μπορείτε να κάνετε; Δώστε αίμα. Δώστε τώρα. Δώστε συχνά” παραπέμπει στην επιτακτική ανάγκη για προσφορά αίματος ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια σε αυτό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η φετινή εκστρατεία θα επικεντρωθεί σε κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, στις οποίες η φυσική ανθρώπινη αντίδραση είναι «Τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να βοηθήσω;». Την απάντηση θα δώσουν όλοι οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, λοιποί φορείς καθώς και μέλη της κοινωνίας που θα προτρέψουν τους συνανθρώπους τους είτε να δίνουν αίμα είτε να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Η καμπάνια, όπως αναφέρει ο  Π.Ο.Υ., υπογραμμίζει το ρόλο που κάθε άτομο μπορεί να παίξει στη βοήθεια άλλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας το πολύτιμο δώρο του αίματος. Επικεντρώνεται επίσης στη  γεγονός ότι είναι σημαντικό να δίνουμε αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε τα αποθέματα αίματος να είναι επαρκή πριν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Εν τέλει, οι κυριότεροι στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι η ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών αρχών να ενισχύσουν την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στην αύξηση ζήτησης του αίματος κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης καθώς και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για δέσμευση απέναντι στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη. Επιπλέον, επιμέρους στόχοι είναι να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αιμοδοτούν τακτικά και να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια διάδοση των αρχών της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Κοινοποίηση
Scroll to Top