ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εντυπωσιακή η Τελετή «Αφής της Φλόγας» της 14ης Λαμπαδηδρομίας στην Πάτρα

Δεκάδες Λαμπαδηδρόμοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι, πλημμύρισαν από άκρη σ’ άκρη την πόλη της Πάτρας, μεταφέροντας την Φλόγα της Αγάπης, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό τους στους κατοίκους της Αχαϊκής πρωτεύουσας και σκορπώντας αισιοδοξία για το μέλλον του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Η αφή της Φλόγας της 14ης Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, έγινε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, από τον Μητροπολίτη Πατρών Σεβασμιότατο κ.κ. Χρυσόστομο.

Την Φλόγα παρέλαβαν από τα χέρια του Μητροπολίτη Πατρών, οι μπασκετμπολίστες Τάκης και Γιώργος Πετρόπουλος, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορική ομάδα του Απόλλωνα Πάτρας, οι οποίοι στην συνέχεια άναψαν τις δάδες που κρατούσαν οι νέοι Εθελοντές Λαμπαδηδρόμοι, για να ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία.

Προπομποί ήταν οι μοτοσικλετιστές της Λέσχης Φίλων Μοτοσικλετιστών «Harley Davidson», ακολουθούσαν οι δεκάδες Λαμπαδηδρόμοι και πολλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Οι Λαμπαδηδρόμοι αφού διέσχισαν τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία Γεωργίου, όπου ακολούθησε η προγραμματισμένη εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε συναυλία και χορευτική παράσταση από τα χορευτικά του Δήμου της Πάτρας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πάτρας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κα Χάρις Ματσούκα και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Τριάντα (30) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη Αμφικτιονία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που έγινε στην πόλη σας και ήταν πρωτοβουλία ενός πεφωτισμένου ανθρώπου, του αειμνήστου συμπολίτης σας και προέδρου της Ομοσπονδίας Γεωργίου Σιμιγιάτου και είκοσι εννέα χρόνια (29)  από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας, με πρωτοβουλία πάλι του αειμνήστου προέδρου μας, βρισκόμαστε στην φιλόξενη πόλη σας για να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να σας δηλώσουμε υπερήφανοι πως ιδρύθηκαν μετά το παράδειγμά του δεκάδες σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών σε όλη την χώρα και ενενήντα (90) από αυτούς είναι μέλη της Ομοσπονδίας μας, με χιλιάδες Εθελοντές Αιμοδότες.

Ο Εθελοντής Αιμοδότης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παράδειγμα προσφοράς αλληλεγγύης, προσφοράς ελπίδας, προσφοράς ζωής.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ασχολούνται όλοι για την προάσπιση των αστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.  Το δικαίωμα στην Υγεία είναι ένα από τα πρωταρχικά δικαιώματα που θα πρέπει να προστατευθεί παγκοσμίως.

Θέλουμε να συνδιαλλαγούμε με τους θεσμούς, με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων στην Αιμοδοσία, διότι τα προβλήματα Υγείας των συνανθρώπων μας θα πρέπει να επιλυθούν σε ολόκληρη την χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2005 εναρμόνισε τις Ευρωπαϊκές οδηγίες στον νέο νόμο 3402/2005.

Ο νέος Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός έδειξε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να υποστηρίξει όλους εμάς αλλά και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει πλέον ως ο Εθνικός οργανισμός διαχείρισης των θεμάτων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πολιτισμός. Ένας πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί παρά να έχει Εθελοντές Αιμοδότες.  Ένας πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί να έχει αμειβόμενη ή ανταποδοτική Αιμοδοσία με οποιοδήποτε υλικό αγαθό.

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουν οι Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας μας και η ίδια η Ομοσπονδία μας είναι ότι καθημερινά πραγματοποιούν δεκάδες εκδηλώσεις στις περιοχές τους.

Φυσικά μέσα από μια καλή συνεργασία, με εθνικό σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τον πήχη δεν μπορεί να τον σηκώσει κανείς μόνος του.  Θα πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί.

Στη χώρα μας  έχουμε τους πολυμεταγγιζόμενους Θαλασσαιμικούς οι οποίοι είναι τρεις χιλιάδες. Χρειάζονται 130.000 μονάδες Αίματος για να μεταγγιστούν το χρόνο.  Δεν τους αναφέρω για να πω, πως μόνο γι’ αυτούς πρέπει να αιμοδοτούμε.  Σημασία έχει ότι οι περισσότεροι από εμάς γι’ αυτούς αιμοδοτούν.

Απαιτούμε καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε.  Έχουμε υποχρέωση εμείς οι υγιείς να προσφέρουμε ένα μέρος από το υγιές Αίμα μας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα παιδιά μας, που προσπαθούν να τα κάνουν καλούς επιστήμονες , να τους καλέσουμε να είναι σ΄ αυτόν τον κοινό αγώνα δίπλα μας. Οι Μητροπολίτες της Αγίας Εκκλησίας του Χριστού μας.  Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών & Πάσης Ελλάδας, το Πατριαρχείο μας είναι δίπλα σ΄ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Δεν έχει σημασία τι μονάδες Αίματος συγκεντρώνει ο κάθε Σύλλογος.  Σημασία έχει πολύ περισσότερο τα μηνύματα που στέλνει μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί.

Είμαστε εκπρόσωποι απλών ανθρώπων με περίσσευμα καρδιάς, που μας στέλνουν εκεί να τους εκπροσωπήσουμε.

Είμαστε εκπρόσωποι ανθρώπων του πολιτισμού και έτσι θα παραμείνουμε.

Η συνεργασία όλων κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να ακούσουν και αυτοί που σήμερα αδιαφορούν. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να ενημερώσουμε αυτούς που τους κυριαρχεί ο φόβος.

Αναρωτιέμαι. Πότε οι έπαινοι, τα βραβεία, θα δίνονται όπως πριν από χρόνια σ’ αυτούς που κάνουν κάτι μεγάλο, ακατόρθωτο;

Πότε θα συνειδητοποιήσουμε να δίνουμε λίγη από την Αγάπη μας στον συνάνθρωπό μας; Είναι κάτι απλό και υποχρέωση μας.

Πιστέψτε με θα το πετύχουμε αυτό, όταν εμείς οι γονείς, οι μεγαλύτεροι με το παράδειγμά μας που είναι το μεγαλύτερο κίνητρο, γίνουμε εθελοντές αιμοδότες. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτή την προσφορά Αγάπης.
Τότε θα ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας, τους νέους μας, θα τα βγάλουμε από την αναλγησία, τον ατομικισμό που πρυτανεύει στην εποχή μας.

Τότε θα φτιάξουμε μια κοινωνία πολιτισμένη.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη πρέπει να είσαστε υπερήφανος που εκπροσωπείτε πολίτες της περιφέρειάς σας που αποτελούν για μας το μεγαλύτερο παράδειγμα στην Εθελοντική Προσφορά Αίματος. Πρέπει να είσαστε υπερήφανος επίσης για τους προκατόχους σας που πάντα στήριζαν την προσπάθειά μας, την προσπάθεια όλων των συλλόγων και φορέων που αγωνίζονται για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και επίσης να σας πω εκπροσωπώντας την διοίκηση της Ομοσπονδίας μας ένα τεράστιο ευχαριστώ σε εσάς προσωπικά και στον συνεργάτη σας αντιπεριφερειάρχη κύριο Χαροκόπο για την πολύ καλή συνεργασία μας.

Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι η περιφέρεια που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας. Και τέλος να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για ότι κάνατε μέχρι σήμερα και για ότι έχετε προγραμματίσει να κάνετε τα επόμενα χρόνια και να σας υπενθυμίσω την επιθυμία σας, για την αγορά μιας καινούριας κινητής μονάδος αίματος που έχουν ανάγκη οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Πάτρας.

Τέλος ευχαριστώ τον μεγάλο χορηγό μας την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. καθώς και υπόλοιπους χορηγούς μας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την Ελληνική Εταιρεία Μεταγγισιοθεραπείας, την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Δήμο Καλλιθέας, την Ελληνική Εταιρεία Αναψυκτικών και χυμών ΛΟΥΞ, την Βιομηχανία Αλουμινίου ELVIAL, την Ολυμπία Οδό και όλους τους Φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν όπως, τον Δήμο Πατρέων,  την Λέσχη Φίλων Μοτοσικλετιστών Harley Davidson, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς χορηγούς που συνέβαλαν για την επιτυχία της Τελετής Έναρξης της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας.

Κάθε σταγόνα Αίματος μετράει.
Σας καλούμε όλους σ΄ αυτή την ιερή προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.»

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην πλατεία Γεωργίου, η συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με δέκα ομάδες Λαμπαδηδρόμων και επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνη Χαροκόπο, μετέφερε την φλόγα στα γραφεία της, όπου διανυκτέρευσε.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, μετά από μια μικρή τελετή στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραολυμπιακών, η φλόγα συνοδεία περιπολικών και των μοτοσικλετιστών της Λέσχης Φίλων Μοτοσικλετιστών «Harley Davidson», ξεκίνησε το ταξίδι της για τον πρώτο σταθμό της στο Ξυλόκαστρο, με ενδιάμεση στάση την πόλη της Ακράτας, όπου την υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι των Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Δεσμός».

Στην μεγάλη εκδήλωση της Πάτρας, τον συντονισμό είχε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΑ κ. Ανδρέας Αδαμόπουλος, ενώ καθοριστική συμμετοχή είχε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαλανδρίτσας, ο οποίος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Θανάση Θεοδωρόπουλο κινητοποίησε μεγάλο αριθμό Λαμπαδηδρόμων, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, ο οποίος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Λευτέρη Πολυκρέτη, συνεισέφερε πολλά στην οργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης, ενώ δυναμική παρουσία στην Λαμπαδηδρομία είχε και ο Αχαϊκός Σύλλογος Θαλασσαιμίας με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο κ. Μιχάλη Κουράτο.

Η 14η Λαμπαδηδρομία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ενώ συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέγας χορηγός η εταιρεία ΒΙΚΟΣ.

Συμμετέχουν και στηρίζουν το Υπουργείο Υγείας, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών.

Χορηγοί είναι η εταιρεία ΛΟΥΞ, ο Δήμος Καλλιθέας, η εταιρεία ELVIΑL, η εταιρεία ΦΥΡΚΟ Α.Β.Ε.Ε., η Ελληνική εταιρεία Μεταγγισιοθεραπείας και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

     Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                              Δέσποινα Ιωαν. Ροδουσάκη

Κοινοποίηση
Scroll to Top