ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 33η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

33η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έως 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στην Καστοριά συναντήθηκαν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και Φορείς της Εθελοντικής Αιμοδοσίας για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της 33ης Αμφικτιονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς (ΣΕΑ Ν. Καστοριάς, ΣΕΑ Μεσοποταμίας Καστοριάς και Σύλλογος Αιμοδοσίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ν. Καστοριάς «Η Μελωδία της Καρδιάς») σε συνεργασία με την ΠΟΣΕΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Καστοριάς.

Στο συνέδριο είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (FIODS) Dr. Sayah Abdelmalek (Αλγερία) τον Επίτιμο Πρόεδρο Giafranco Massaro (Ιταλία), τη Γενική Ταμία Dr. Valentina Ruccolo (Ιταλία) και τον Προέδρο της Ηπειρωτικής Επιτροπής Αίματος για την Αφρική Farid Belouafi (Μαρόκο). Όλοι τους βρέθηκαν στη χώρα μας για να παραστούν σε μια σειρά εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, θέλοντας έτσι να τιμήσουν τη γενέτειρα του νέου και πρώτου Έλληνα Γενικού Γραμματέα της FIODS μέσα στα 70 χρόνια λειτουργίας του φορέα κ .Θεολόγο Ζώτο.

Η λαμπρή Τελετή Λήξης έλαβε χώρα στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας της Καστοριάς με πλήθος Λαμπαδηδρόμων. Η « Φλόγα της  Αγάπης»  έφτασε με οκτάκωπο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς στο χώρο του πύργου κωπηλασίας και παραδόθηκε στους μαθητές  του  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καστοριάς, που ανέμεναν εκεί.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό  τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» και έκλεισε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Θεολόγου Ζώτου, ο οποίος ανέφερε ότι «η φλόγα ταξίδεψε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα προσελκύοντας χιλιάδες νέους στη μεταφορά του μηνύματος «Δώσε Αίμα, Σώζει Ζωές. Σήμερα καταλήγει στην όμορφη πόλη της Καστοριάς και σηματοδοτεί την έναρξη της 33ης Αμφικτιονίας των Συλλόγων και Φορέων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ που πάντοτε φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή της Λαμπαδηδρομίας μας καθώς και για την ασφαλή μετακίνηση των εκατοντάδων Λαμπαδηδρόμων μας.

Για ακόμα μία χρονιά καταλυτική είναι η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Προέδρου του Dr. Αντωνίου Αυγερινού τόσο στην άρτια διεξαγωγή της λαμπαδηδρομίας από τα Περιφερειακά Τμήματα όσο και στη διεξαγωγή Εθελοντικών Αιμοδοσιών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς από όλους εμάς στην Εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. που για πολλοστή φορά είναι ο χρυσός χορηγός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας μας αποδεικνύοντας την μεγάλη ευαισθησίας της.

Επίσης είναι χρέος μας να ευχαριστήσουμε όλους τους μεγάλους χορηγούς μας που επί σειρά ετών σε κάθε αίτημα και σε κάθε ανάγκη μας ανταποκρίνονται άμεσα και οι οποίοι είναι οι εξής ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, Πανελλήνια Εταιρεία Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (Π.Ε.Π.Π.Α.Μ.Α.), η εταιρεία Balkan Electric, οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Ε. Τσακατάρα Α.Ε., το ξενοδοχείο Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa, Ξενοδοχείο «ΠΗΓΗ ΤΑΡΛΑΜΠΑ» Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Τέλος ευχαριστούμε για την στήριξή τους την Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley Davidson, τις μπάντες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που λάμπρυναν τις εκδηλώσεις μας.»

Ακολούθησε η Τελετή Έναρξης των Εργασιών της 33ης Αμφικτιονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Ξενοδοχείο Limnaion, με τον καθιερωμένο αγιασμό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλινίκου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη Ν. Καστοριάς κ. Γιώργου Κασαπίδη,  του Δήμαρχου Καστοριάς κ. Γιάννη Κορεντσίδη και πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και εκπροσώπων φορέων του Νομού.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση της  33ης  Αμφικτιονίας, η οποία αφιερώθηκε   στον αείμνηστο  π. πρόεδρο του  Συλλόγου  Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς Κωνσταντίνο  Ισαακίδη, για την προσφορά  του και το  έργο που επιτέλεσε με  στόχο την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας  στην χώρα μας, αναφέρθηκε :

«Οι Σύλλογοι – Μέλη της Ομοσπονδίας μας, ενστερνίζονται τις πανανθρώπινες ιδέες της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε δράσεις με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η εθελοντική αιμοδοσία  είναι πολιτισμός  βαθύτατα δημοκρατικός.

Το αίμα του κάθε εθελοντή αιμοδότη μέσα από τους   δρόμους της προσφοράς μπορεί να έχει αποδέκτες- λήπτες, άτομα κάθε φυλής, θρησκεύματος, μορφωτικού και  βιοτικού επιπέδου. Έτσι εξισώνονται οι άνθρωποι, απαλύνεται ο πόνος και καταργούνται οι  διακρίσεις.

Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας ενεργός πολίτης που έχει κάνει  σκοπό της  ζωής του τον εθελοντισμό, την εθελοντική προσφορά αίματος.

Ο πρώτος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της χώρας δημιουργήθηκε στην πόλη της Ξάνθης και συνέχισαν να ιδρύονται Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Το 1986 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των 9 πρώτων Συλλόγων στην πόλη της Πάτρας και αποφάσισαν την δημιουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Από το 1987 ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση του Ελληνικού πληθυσμού από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Υπογράμμισε και  αναφέρθηκε  στην συνέχεια,  στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο εθελοντισμός  στην  χώρα μας.

Η πραγματικότητα  στην Ελλάδα  σε ότι αφορά στο κίνημα του εθελοντισμού, είναι έντονα αντιφατική.

Από την μία, η ανιδιοτελής προσφορά είναι  βαθιά ριζωμένη στους Έλληνες  όταν πρόκειται  για  την αυθόρμητη  βοήθεια στον  διπλανό  σε μια  μεγάλη συμφορά του  ή στην ευρύτερη συνδρομή όταν έκτακτες περιστάσεις το απαίτησαν.

«Η πραγματικότητα όμως στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα σε ότι αφορά το κίνημα του Εθελοντισμού είναι έντονα αντιφατική. Από την μία πλευρά η ανιδιοτελής προσφορά είναι βαθιά ριζωμένη στους Έλληνες όταν πρόκειται για την αυθόρμητη βοήθεια στον διπλανό, σε μια μεγάλη συμφορά του ή στην ευρύτερη συνδρομή όταν έκτακτες περιστάσεις το απαίτησαν. Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά το κίνημα του Εθελοντισμού, οι Έλληνες θεωρούν ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου και του χρεώνονται ακόμη και «ύποπτες» προθέσεις.

Ο εθελοντισμός  δεν αποτελεί μέρος του νεότερου πολιτισμού. Μοιάζει σαν είδος εισαγωγής.

Οι  σύγχρονες αξίες της ελληνικής κοινωνίας, ο  «ωχ αδερφισμός», η νοοτροπία του  βολέματος, φαίνεται ότι ακυρώνουν κάθε πρόθεση εθελοντισμού.
Οτιδήποτε προσφέρεται  αφιλοκερδώς, απαξιώνεται. Επιβραβεύεται μόνο ότι αποφέρει κέρδη.

Εξαίρεση  στην Ελλάδα αποτέλεσε η εθνική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε και αυτό κάνουν όλοι οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών της χώρας είναι ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο για τον Εθελοντισμό και να προβάλουμε ως θετικό παράδειγμα για την κοινωνία μας τους Εθελοντές.

Τα ΜΜΕ πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ζούμε πλέον σε καθεστώς τηλεοπτικής δημοκρατίας.

Είναι γνωστό βέβαια ότι όσοι ασχολούνται με τον Εθελοντισμό δεν μιλάνε την γλώσσα των ΜΜΕ και συνήθως ασχολούνται με πράξεις και λιγότερο με την προβολή του.

Το δεύτερο είναι να επιμορφώσουμε τα παιδιά στα σχολεία με τις αξίες και την χρησιμότητα του Εθελοντισμού ώστε να γίνει μέρος της ζωής τους.

Το τρίτο είναι να προτρέξουμε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να γίνουν πρωτεργάτες σε προγράμματα Εθελοντισμού. Η Αμφικτιονία αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανταλλαγή απόψεων στην αλληλογνωριμία και στην αλληλοβοήθεια των Συλλόγων δημιουργώντας ένα μεγάλο και ηχηρό ΕΜΕΙΣ που όλοι οφείλουν να σεβαστούν.

Το Αίμα μας ενώνει. Γινόμαστε ανθρώπινο ανάχωμα στον πόνο και την αρρώστια, που επίσης δεν κάνουν εξαιρέσεις για κανέναν. Το οργανωμένο κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη χώρα μας δεν έμεινε αδιάφορο στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν το 2023. Στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών είμαστε δίπλα και κοντά στους πολυτραυματίες και στις οικογένειές τους.

Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και τα μέλη τους σε όλη τη χώρα δεν έμειναν αδιάφοροι. Στις πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση και τις περιουσίες συνανθρώπων μας καθώς και στις καταστροφικές πλημμύρες το τελευταίο διάστημα κυρίως στη Θεσσαλία πάλι ενεργοποίησαν τις τεράστιες δυνάμεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τα μέλη μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την Διοίκηση της FIODS, την AVIS και την Ομοσπονδία του Μονακό για την ηθική αλλά και την οικονομική τους συμπαράσταση για τους πληγέντες της χώρας μας.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τη λύπη μας συγχρόνως για όλους αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα βρώμικα σχέδιά τους με γνώμονα τα συμφέροντά τους σκοτώνοντας και σφαγιάζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο.

Είναι μεγάλη ειρωνεία οι εθελοντές αιμοδότες να τρέχουν καθημερινά για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας και κάποιοι άλλοι σε κάποια σημεία του πλανήτη μας να ακρωτηριάζουν χιλιάδες ανθρώπους δημιουργώντας απαράδεκτες συνθήκες που δεν έχουν σχέση με τις αξίες που υπηρετούμε.

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς που στήριξαν σε όλη την Ελλάδα όλους τους συλλόγους και τους φορείς που έλαβαν μέρος στην 21η Λαμπαδηδρομία και ιδιαιτέρως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, την ΚΕΔΕ, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα ΜΜΕ, τους κατά τόπους χορηγούς που στήριξαν τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη τη χώρα και το μεγάλο χορηγός μας, την Ηπειρωτική Εταιρεία Εμφιαλώσεων, την ΒΙΚΟΣ Α.Ε.».

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και κήρυξαν την έναρξη των εργασιών.

Σημαντική και ύψιστου συμβολισμού στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρασημοφόρηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) κ. Χρήστου Πρωτόπαπα με το μετάλλιο «Τάγμα για τη Διεθνή Αξία του Αίματος».

Το μετάλλιο αυτό αποτελεί την ανώτερη παγκόσμια αναγνώριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (IFBDO-FIODS) και απονεμήθηκε στον Πρόεδρό μας για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη χώρα μας την τελευταία 40ετία.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α. 

  Ο Α’ Αντιπρόεδρος                                                                      O  Γενικός Γραμματέας 

Ιωάννης Παπαχρόνης                                                                       Θεολόγος Χρ. Ζώτος

        

 

Κοινοποίηση
Scroll to Top