ΕΚΕΑ – Εγκαίνια Αίθουσας Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαίνια Αίθουσας Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος, Τρίτη 4 Ιουνίου, 11πμ στο  ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 11πμ, τα εγκαίνια της νέας αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος της Αττικής, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α)  Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7, Αχαρνές.

Η νέα αίθουσα κεντρικής επεξεργασίας αίματος της Αττικής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η δημιουργία κέντρων επεξεργασίας αίματος εκτός του χώρου των νοσοκομείων έχει στόχο την υψηλής ποιότητας συλλογή, επεξεργασία και έλεγχο του αίματος των αιμοδοτών και τη διανομή του στα νοσοκομεία προς χρήση ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η κεντρική επεξεργασία του αίματος θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο, τυποποιημένο, ασφαλές προϊόν σε όλη την χώρα, αρχής γενομένης από την Αττική, μειώνοντας παράλληλα το κόστος επεξεργασίας και ελέγχου του αίματος και των παραγώγων του, μέσω κεντρικού συστήματος προμηθειών. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλης της αλυσίδας επεξεργασίας για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας και άριστης ποιότητας προϊόντων αίματος από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

Μετά την έναρξη του Κέντρου Αίματος Αττικής, επόμενος στόχος του Ε.ΚΕ.Α είναι η λειτουργία κέντρου επεξεργασίας αίματος Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ήδη  δρομολογηθεί μετά την παραχώρηση οικόπεδου 7.500τμ από το Δήμο Δέλτα.

Η λειτουργία του εργαστηρίου κεντρικής επεξεργασίας αίματος σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας.

Η πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.ΚΕ.Α

ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ

Κοινοποίηση
Scroll to Top