ΣΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ’’ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάλυμνος  1 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με μια λιτή  ανακοίνωση  θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί αυτής της Μεγάλης Χαράς   που η τύχη  επιφύλαξε σε ένα Μέλος  του Συλλόγου  μας !

Στις 29 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα,  στο ΑΤΤΙΚΟΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ   ένας  ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ  ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ   με την ανώδυνη διαδικασία  της  λευκαφαίρεσης  και   έχοντας  φυσικά την τύχη να επιλεγεί  μεταξύ των  27  εκατομμυρίων Εθελοντών  Δωρητών  Μυελού  των  Οστών ( 1: 27 εκατ , αριθμός  που εμπεριέχεται στην Παγκόσμια Δεξαμενή  Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών ) έκανε πράξη την επιθυμία του!

Έδωσε κυριολεκτικά   ΖΩΗ  σε  ένα Νέο Άνθρωπο  που πάσχει από λευχαιμία  και είχε ανάγκη τα δικά του  αρχέγονα   αιμοποιητικά κύτταρα    για να συνεχίσει τη ζωή !

Ο Εθελοντής Δότης  με  την Αγάπη Του, την αλτρουιστική Του επιθυμία να θέλει να προσφέρει  ζωή στον άγνωστο συνάνθρωπό,  την  Μεγάλη  Τύχη Του  να είναι ιστοσυμβατός  σε κάποιον  αλλά και χωρίς να διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο ως προς την υγεία του, με μόνο όφελος την μέγιστη  ηθική  ικανοποίηση  της προσφοράς   μας λέει πως ο καθένας μας  μπορεί να έχει την ίδια τύχη  να’ δώσει ζωή    από τη ζωή του’ στους πάσχοντες συνανθρώπους μας   που έχουν δικαίωμα στην  Ελπίδα και στην ίδια τη Ζωή!

Το γεγονός  αυτό  μας εμπνέει  και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας  !  Η εκστρατεία  ενημέρωσης  ξεκίνησε  τον Απρίλη του  2016  και  55 εθελοντές  έδωσαν  δείγμα  σάλιου  για την εγγραφή τους στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ.

Τώρα …..ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ  ΠΟΛΛΟΙ  γιατί είναι ΠΟΛΛΟΙ και μάλιστα ΝΕΟΙ    αυτοί  που πάσχουν  από    ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ και ΛΕΜΦΩΜΑΤΑ   και   μας   περιμένουν!!!!!!!

Και είναι στο χέρι μας!!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ & ΤΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ;

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα πλατεά οστά της λεκάνης και του στέρνου και περιέχει προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία, όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται στα έμμορφα συστατικά του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή σε ερυθροκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια και σε αιμοπετάλια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ / ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ;

Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες αυτές τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με τον μυελό από έναν υγιή ιστοσυμβατό δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ;

Η ιστοσυμβατότητα δύο ατόμων, ή αλλιώς η ιστική ομοιότητά τους, καθορίζεται από τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA). Τα HLA αντιγόνα είναι ειδικά μόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρά, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο και καθορίζουν τον «ιστικό τύπο» του. Προσδιορίζονται σε ειδικά εργαστήρια ιστοσυμβατότητας σε δείγμα αίματος και η σύγκριση του ιστικού τύπου δύο ατόμων μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την ομοιότητα-συμβατότητα μεταξύ τους. Τα HLA αντιγόνα είναι κληρονομικά και αποτελούν τη μοριακή ταυτότητα του οργανισμού μας. Επειδή είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα, ο αριθμός των διαφορετικών ιστικών τύπων είναι τεράστιος με αποτέλεσμα να καθιστούν την εξεύρεση δύο ατόμων με τον ίδιο ιστικό τύπο ιδιαίτερα δύσκολη. Η πιθανότητα HLA-ομοιότητας δύο τυχαίων ατόμων κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000.

ΕΥΡΕΣΗ ΔΟΤΗ ΣΥΜΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Επειδή τα αντιγόνα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή με πιθανότητα 25% επιτυχίας γίνεται ανάμεσα στα αδέλφια του. Μόνο το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δότη. Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης ανάμεσα σε εθελοντές σαν εσένα που θέλουν και μπορούν να δωρίσουν μυελό των οστών για οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΒΡΕΘΩ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΣΘΕΝΗ;

Εάν ένας εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή, αρχικά θα ερωτηθεί για να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τη δωρεά. Σε καταφατική απάντηση, θα κληθεί για ενημέρωση και ευρύτερο εργαστηριακό έλεγχο με συμπληρωματικές εξετάσεις διασφάλισης της συμβατότητας.

Στη συνέχεια υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη συλλογή μοσχεύματος για την επιβεβαίωση της καλής κατάστασης της υγείας του. Ο δότης δεν έχει απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εργαστηριακούς και άλλους ιατρικούς ελέγχους. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία ο δότης θα κληθεί εκ νέου να επιβεβαιώσει ότι θέλει να προχωρήσει με τη διαδικασία της συλλογής μοσχεύματος. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Πρέπει να τονιστεί ότι όλη η διαδικασία δωρεάς μοσχεύματος δεν επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση στην υγεία του δότη.

[Περισσότερες πληροφορίες εδώ]

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ;

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος λήψης μοσχεύματος σήμερα πραγματοποιείται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κύτταρων από το αίμα του δότη.

Βρέθηκα συμβατός. Τώρα;

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί τη μοναδική θεραπεία ίασης για πολλούς ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Για να είναι δυνατή η μεταμόσχευση, πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή αιμοποιητικά κύτταρα από υγιή δότη, τα οποία θα αντικαταστήσουν το αίμα του ασθενούς που πάσχει. Τα αιμοποιητικά αυτά κύτταρα λέγονται «αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα» και είναι εγκατεστημένα στο μυελό των οστών. Τα κύτταρα αυτά ωριμάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου σε ώριμα κύτταρα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων που αποκαλούνται αυξητικοί παράγοντες.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορούν να συλλεγούν από το δότη με δύο τρόπους: είτε από την φλέβα με τη διαδικασία της αφαίρεσης (λευκαφαίρεση), είτε με συλλογή μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Η συλλογή με αφαίρεση αποτελεί σήμερα το 70-80% των συλλογών αιμοποιητικών κυττάρων. Στην αυτόλογη μεταμόσχευση χρησιμοποιούνται αιμοποιητικά κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

Κοινοποίηση
Scroll to Top