ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΓΑΠΗΣ – ΣΕΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΨΩΜΑ ΨΑΡΡΗ 1939-2011. ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ “Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”.

«Έφυγε» η Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή. Άφησε τεράστιο φιλανθρωπικό έργο

Έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης:
«Μια γυναίκα με τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη της Ξάνθης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για τη Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Χρυσοστόμου, συνεπεία πνευμονικού οιδήματος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία της Ξάνθης. ‘Εφυγε σε ηλικία 73 ετών και άφησε πίσω της ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην αφάνεια.
Η Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή ήταν μέχρι και το θάνατό της Πρόεδρος του τμήματος Ξάνθης της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όπως μαρτυρούν οι συνεργάτιδές της, είχε αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην φιλανθρωπία, κρατώντας για τον εαυτό της μόνο τα απαραίτητα για τον βιοπορισμό και προσφέροντας όλους τους άλλους πόρους της για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Άγνωστο αλλά τεράστιο το φιλανθρωπικό της έργο
Όπως ανέφεραν στο XanthiPress.gr φίλες της εκλιπούσας, η Βασιλική (Κούλα) Ψωμά συντηρούσε σε μηνιαία βάση οικογένειες της Ξάνθης, χωρίς κανείς να το γνωρίζει, είχε καθιερώσει σε εβδομαδιαία βάση γεύματα στο Ψυχολογικό Κέντρο της Ξάνθης, είχε τακτική αποστολή φορτηγού -που παρείχε βιομηχανία της περιοχής δωρεάν- με είδη ρουχισμού στο Παιδικό Χωριό SOS. Παράλληλα φρόντιζε για την παροχή ρουχισμού ή την αγορά του σε πολύ χαμηλές τιμές, από άπορους της Ξάνθης ενώ, μεταξύ άλλων, είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο προμηθευτών από επιχειρηματίες της Ξάνθης που παρείχαν σε μόνιμη βάση δωρεάν ή με συμβολικό κόστος είδη πρώτης ανάγκης για την εκπλήρωση του φιλανθρωπικού της έργου. Γενικότερα είχε αφιερωθεί στην προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Η απώλειά της χαρακτηρίστηκε από όλους ως τεράστια για την πόλη της Ξάνθης, ενώ εντύπωση προκαλεί το μέγεθος του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου που έμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή άγνωστο σε όλους, από επιλογή της ίδιας να προσφέρει με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Η θλίψη είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους αδύνατους ανθρώπους που θα μείνουν στο εξής δίχως τη δική της υποστήριξη»
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ «Η ΑΓΑΠΗ»

Κοινοποίηση
Scroll to Top