ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Η Φλόγα της Αγάπης σκόρπισε λίγο από τη λάμψη της στο Ρέθυμνο στέλνοντας μηνύματα Αγάπης, Ελπίδας, Αλληλεγγύης, Προσφοράς αλλά και Πολιτισμού σε όλο τον Νομό του Ρεθύμνου, σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.
Με τη Φλόγα της Αγάπης έλαμψε την Κυριακή 31 Ιουλίου το Ρέθυμνο, η Φλόγα που έφτασε στην πόλη του Ρεθύμνου από το μακρινό Ξυλόκαστρο και ταξίδεψε μέχρι τον όμορφο Πλακιά.
Στον Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου οι άνθρωποι έκαναν την Αγάπη Πράξη και με «όχημα» την αλληλεγγύη και τη διάθεση για εθελοντική προσφορά ενώθηκαν κι έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά, στέλνοντας μαζί με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «Δότες Ζωής», ένα δυνατό μήνυμα σε όσους δοκιμάζονται: “…κανείς δεν είναι μόνος του κι αβοήθητος!”.
Δύο διαφορετικοί λαοί διάλεξαν ως σημείο συνάντησης τον Πλακιά, Έλληνες και Ιταλοί, για να σφραγίσουν το Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, μία δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης γεμάτη από ιδανικά και αξίες πολιτισμού, από ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία.
Η Φλόγας της Αγάπης έφτασε πρώτα στη Μαρίνα της πόλης του Ρεθύμνου από την Αθήνα και το Ξυλόκαστρο με την παρουσία του Λιμενικού Σώματος Ρεθύμνου και με του Λιμενάρχη, κ. Καστρινάκης και του Λιμενικού Ταμείου για να την παραλάβει ο Νικόλαος Κουλεντάκης, Πρόεδρος του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ.
Tη Φλόγα συνόδευε η κα Ροδουσάκη ως εκπρόσωπος της Π.Ο.ΣΕ.Α για να την παραδώσει στον ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ» μαζί με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών FRATRES, τον Πρόεδρο του ΣΕΑ Τοσκάνης FRATRES FABBRICA, την Αντιδήμαρχο του Δήμου Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, τον Λιμενάρχη κ. Καστρινάκη, τον π. Γεώργιο Γαλεράκη, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου και τον π. Θεολόγο από τη Μ. Αρκαδίου.
Με το χαμόγελο στα χείλη και με μηνύματα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, οι μαθητές από τα Φροντιστήρια «Μοράκη» έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας ως μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες.
Έτσι ξεκίνησε το ίδιο βράδυ ταξίδι Φλόγας, με ασφάλεια και με μία ξεχωριστή συνοδεία!
Με το στρατιωτικό τζιπ και μαζί με τους Μοτοσικλετιστές Κρήτης «ΜΟΡΤΕΣ», ύψιστη τιμή γι’ αυτό που συμβολίζει η Φλόγα της Αγάπης, έφτασε στον Πλακιά με τη συνοδεία της Τροχαίας Ρεθύμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Σπηλίου και με τη συνοδεία του ΕΚΑΒ! Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ μετέφερε δωρεάν τους εθελοντές για να συμμετέχουν στην Τελετή της Αφής της Φλόγας.
Η Αφή της Φλόγας στον Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος των «Δοτών Ζωής» για να τιμήσει με την παρουσία του τον Πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών FRATRES, του πρόσφερε με ευλάβεια τη Φλόγα για να την παραδώσει στους τρεις λαμπαδηδρομείς οι οποίοι με υπομονή και σεβασμό την παρέλαβαν για να σηματοδοτήσουν έτσι την άφιξή της και να την οδηγήσουν μέσα από το πλήθος στην πλατεία για την Τελετή Έναρξης της 20ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών. Μία στιγμή συγκίνησης με ιδιαίτερη τιμή αφού οι Λαμπαδηδρομείς, Προβιάς Γιώργος, Διεθνής Πρωταθλητής Κρίκων στην κατηγορία ανδρών, Κόνδυλα Σωτηρία, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ζίου-Ζίτσου και Λουλούδη Παυλίνα, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ζίου-Ζίτσου είναι νέα παιδιά που έχουν προσφέρει στον τόπο τους και στον αθλητισμό.
Τη Φλόγας της Αγάπης οδήγησε η Μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου υπό τη Διεύθυνση του κ. Στέλιου Αποστολάκη που παιάνιζε χαρούμενες μελωδίες αναγγέλλοντας την άφιξή της στον Πλακιά. Όπως σε κάθε Λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών έτσι και φέτος οι Νοσηλεύτριες και μέλη του Ερυθρού Σταυρού κρατούσαν με καμάρι το Λάβαρο του ΣΕΑ Ρεθύμνου. Οι Βρακοφόροι από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης «στόλισαν» περήφανα με τον αέρα της παράδοσης τη διαδρομή που οδηγούσε στον Βωμό που θα άναβε η Φλόγα της Αγάπης, μία ιερή στιγμή , σύμβολο για τους εθελοντές αιμοδότες της πατρίδας μας.
Η Αφή της Φλόγας στην Πλατεία έγινε από τη νέα γενιά του Ιστορικού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης για να τη παραδώσει στον κ. Νίκο Τσικριτσάκη, Οργανωτικό Γραμματέα Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κι αυτός με τη σειρά του να ανάψει τον βωμό. Ο αέρας του Πλακιά σώπασε για λίγο και δάκρυα συγκίνησης κύλισαν στα μάτια των εθελοντών. Η Φλόγα της Αγάπης έλαμψε για 20η φορά στην Ελλάδα, σε ένα όμορφο, παραδοσιακό και ιδιαίτερα φιλόξενο μέρος της Κρήτης, στον Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Οι Ριζίτες από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης καλωσόρισαν με ριζίτικα τη Φλόγα και οι χορευτές του Ομίλου τράνταξαν τη γη του Πλακιά με τον χορό τους.
Ο Φραγκιός Παπαδογιαννάκης με το παραδοσιακό συγκρότημά του, εντυπωσίασε τους καλεσμένους με την Κρητική μουσική του.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η κα Μ. Λιονή, Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου, ο Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου, κ. Ταταράκης, ο Κώστας Μαυρογιανάκης μέλος του Δ.Σ. ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ, η Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης, η Έλενα Κωνστάντος, Επίτιμη Ελληνίδα Πρόξενος, η Chiara Gronchi, Αντιδήμαρχος του Δήμου Πέτσιολι, η Ροδουσάκη Δέσποινα, εκπρόσωπος της Π.Ο.ΣΕ.Α., ο Vincenzo Manzo, Πρόεδρος της FRATRES και ο Daniele Mangini, Πρόεδρος του ΣΕΑ Τοσκάνης FRATRES FABBRICA.. Xαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο κ. Ανδρέας Ξανθός.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου Νικόλαος Κουλεντάκης και ο Daniele Mangini, Πρόεδρος του ΣΕΑ Τοσκάνης (Πίζα) FRATRS FABBRICA αμέσως μετά την Τελετή της Αφής της Φλόγας, υπέγραψαν το Σύμφωνο Αδελφοποίησης, παρουσία των μαρτύρων, του κου Vincezo Manzo, Προέδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας FRATRES, της Εκπροσώπου του Δήμου Πέτσιολι, κας Chiara Gronghi, του κου O κ. Sergio Pede, Πρόεδρος της Περιφέρειας Lecce – Brindisi του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ιταλίας FRATRES, της Επίτιμης Ελληνίδας Πρόξενου του Λιβόρνο, κας Έλενας Κωνστάντος, της εκπροσώπου της Π.Ο.ΣΕ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών), κα Δέσποινας Ροδουσάκη και των μελών των δύο συλλόγων Ελλάδας και Ιταλίας. H Μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης επιφύλασσε μία έκπληξη στα «Αδέλφια τους Ιταλούς» το «Καληνύφτα», ένα μουσικό κομμάτι όπου οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι στη διάλεκτο των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας στα «γκρεκανικά», ένα μείγμα από ελληνικές και ιταλικές λέξεις. «Καληνύφτα – Καληνύχτα»
Από πέρυσι αυτή η «αλυσίδα ζωής» έφτασε μέχρι την Ιταλία και φέτος το σμίξιμο αυτό επισφραγίζεται, με την ελπίδα ότι δε θα σταματήσει εκεί αφού δε θα υπάρχουν σύνορα στην προσφορά και στην αλληλεγγύη. Αδελφοποίηση σημαίνει φιλία, συνεργασία, αμοιβαία ευαισθητοποίηση, κοινοί στόχοι, προσπάθεια, δύναμη, αλυσίδα.
Η Μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, η οποία τα τελευταία χρόνια δίνει το παρών με διαρκή πολιτιστική δράση μέσα από πολλαπλές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συμβάλλουν στην πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική παιδεία των δημοτών καθώς και στην ψυχαγωγία τους. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Θωμά Κρεβετζάκη, Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης που βοήθησε να συμμετέχει η Φιλαρμονική στην Τελετή στο Πλακιά και τον κ. Χατζηδάκη, Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου Χανίων για την ασφαλή και δωρεά μεταφορά των μελών της Μπάντας.
Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ για την προσφορά τους στον αθλητισμό, στον τόπο τους και στον σύλλογο ο Προβιάς Γιώργος, Διεθνής Πρωταθλητής Κρίκων στην κατηγορία ανδρών, η Κόνδυλα Σωτηρίa και η Κόνδυλα Αμαλία, Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες Ζίου-Ζίτσου και η Λουλούδη Παυλίνα, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ζίου-Ζίτσου. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο κ. Στέλιος Παπαδάκης χρόνια εθελοντής Αιμοδότης και η κα Ζαχαρένια Τσιριντάνη, Εθελόντρια Δότρια Μυελού των Οστών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο π. Γεώργιος Γαλεράκης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η κα Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης, ο επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου Νίκος Μανουσάκης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης ο π. Θεολόγος της Μ. Αρκαδίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου, κ. Ταταράκης, ο Υπεύθυνος στο Τμήμα Πολιτισμού, κ. Χαραλαμπάκης, ο κα Στέφα, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Χατζηδάκης, Πρόεδρος του ΚΤΕΛ και ο κ. Μοτάκης μέλος του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ, ο κ. Βαρδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Ν. Ρεθύμνου ΦΟΙΝΙΞ, ο κ. Παπαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πλακιά, εκπρόσωποι από την Ένωση Γυναικών Πλακιά,,οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, ο Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο Βασίλης Θεοδωράκης, η Ελένη Βαρδάκη, ο Σήφης Βούρβαχης, ο πρώην Δήμαρχος Αρκαδίου, Μανόλης Μανωλάκης,, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, ο Εφημέριος π. Ιωάννης Μυγιάκης, εκπρόσωποι των Δήμων και των τοπικών κοινοτήτων του Νομού μας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αστυνομίας, Τροχαίας Ρεθύμνου, Αστυνομικό Τμήμα Σπηλίου, Λιμενικού και Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Αγίας Γαλήνης κ. Γαβαλάκης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών, μουσικοχορευτικών και εθελοντικών σωματείων, φίλοι του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ κι άλλοι πολλοί που αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη κι αγάπη τη γιορτή για την 20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών στον Νομό Ρεθύμνου.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος Γυναικών του Πλακιά καλωσόριζε τον κόσμο με παραδοσιακό κέρασμα. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε παράθεση δείπνου στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαριστούν θερμά:
Την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Τη Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων
Την Περιφέρεια Κρήτης
Την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ΠΟΣΕΑ
Το Δήμο Αγίου Βασιλείου
Το Δήμο Ρεθύμνης
Το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης
Την Ελληνική Αστυνομία
Το Λιμενικό Σώμα
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης
Την κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, Αντιδήμαρχο
Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Το ΕΚΑΒ
Τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης
Τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και του Ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων
Τον Φραγκιό Παπαδογιαννάκη με το συγκρότημά του. Την εταιρεία Βίκος
Την Ένωση Ξενοδόχων Νότιας περιοχής Ν. Ρεθύμνου ΦΟΙΝΙΞ και τα ξενοδοχεία ALIANTHOS GARDEN, PLAKIAS RESORT, PORTO PLAKIAS, PLAKIAS BAY, SOFIA, LAMON, KALIPSO
Τον Σύλλογο Εστίασης Πλακιά
Τους ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΜΟΡΤΕΣ»
Το Μοναστήρι Αγία Ειρήνη
Την Ιερά Σταροπηγιακή Μονή Αρκαδίου
Το ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Την Δρ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνου ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς
Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης
Το Σούπερ Μάρκετ Πλακιά
Αφοί Φραγκιαδάκη, κρεοπωλείο
Φούρνοι Κατάκη – Νικητοπούλου
Ταβέρνα Γιόμα – Τσιριντάνης
Γαλακτοπωλείο Σταυγιανουδάκης
Τον Πόπη Ξεπαπαδάκη και τον Στέλιο Παττακό, φωτογράφοι
Την Ειρήνη Σοφουλάκη, βιντεοσκοπήσεις
Την εταιρία Speakeasy
Την Εύη Τσάνα, Art Villa Kastellos, Ligres Beach Tavern
Τον γιατρό Νικόλαο Παπαδάκη
Τον Αντώνη Λαπάου
Την εταιρεία Autoway
Το φαρμακείο Κάββαλου
Το κρεοπωλείο Πετρογιάννης
Πυροτεχνήματα Παπατζανής
Τη Βάσω Λουλούδη και τον Μανώλη Καρυλάκη, παρουσιαστές της εκδήλωσης
…και όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και που υποστήριξαν με τον δικό τους τρόπο την ξεχωριστή αυτή δράση.
”Μα ΄γω το αίμα της καρδιάς για χάρη σας το δίνω, πάλι για το χατήρι σας Δότης Ζωής θα γίνω!!!”
(μαντινάδα από τους Ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης)
Κοινοποίηση
Scroll to Top