ΕΚΕΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28/8/2019

Οι θερινοί μήνες και μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών είναι η κύρια αιτία. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.

Το ΕΚΕΑ με πλήρη αίσθηση της ευθύνης του για την επάρκεια της χώρας σε αίμα δραστηριοποιήθηκε ενεργά και φέτος στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά και στη διαχείριση της κρίσης με:

εντατικοποίηση των έκτακτων εξορμήσεων Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθιέρωση Θερινού Διήμερου Αιμοδοσίας, τον Ιούλιο στο Μετρό Συντάγματος καθιέρωση 2 Διήμερων Αιμοδοσίας (Ιούλιο & Σεπτέμβριο) στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά μηνύματα και συνεντεύξεις στη ραδιοτηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, SMS έκκλησης στους εθελοντές αιμοδότες έγγραφο προς τις αιμοδοσίες για ανακατανομή διαθεσίμων αποθεμάτων αίματος στα Κέντρα Αίματος υποστήριξη με αίμα κατά προτεραιότητα των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Τα ΜΜΕ αναφέρονται συχνά στον ιό του Δ. Νείλου και την ελονοσία ως αιτίες για την έλλειψη αίματος φέτος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση το σχεδιασμό του Ε.ΚΕ.Α., λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του αίματος σε συνδυασμό με την επάρκεια, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τον αποκλεισμό περιοχών ή τον έλεγχο του αίματος για τα εν λόγω παθογόνα.

Έτσι, σήμερα από 34 Δήμους που επηρεάζονται από τον ΙΔΝ, στους 32 διενεργείται μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ μόνο 2 μικροί πληθυσμιακά Δήμοι τελούν σε αποκλεισμό.

Στην περίπτωση της ελονοσίας μόνο 3 Δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό ενώ στο μεγάλο Δήμο Ευόσμου Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο.

Επιπροσθέτως, η οδηγία μας στις υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος ακόμα και σε αποκλεισμένες περιοχές αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων ώστε να μη χάσουμε ούτε μια μονάδα αίμα.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών στην επάρκεια είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές, για επικοινωνιακούς λόγους.

Επισημαίνουμε ακόμα μια φορά ότι σημαντικό ρόλο στις δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία έχει ο κεντρικός συντονισμός και η σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος, που μόνο ένα συγκεντροποιημένο Εθνικό Σύστημα Αίματος μπορεί να εξασφαλίσει και βαδίζουμε με γοργά βήματα προς την υλοποίησή του, που είναι ανάγκη του χθες.

Με τη σκέψη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικά νοσήματα, που πρώτοι δοκιμάζονται σε περιόδους ελλείψεων αίματος, καλούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες. Η παρουσία κρουσμάτων ΙΔΝ στις περιοχές κατοικίας τους δεν πρέπει να αναστέλλει τους εθελοντές, καθώς σχεδόν σε όλες το αίμα ελέγχεται.

Η αρρώστια δεν κάνει διακοπές!

Πάρε την παρέα σου και δώσε αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία.

Κοινοποίηση
Scroll to Top