Νέα & Εκδηλώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 19ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

  • Aναρτήθηκε στις 13.8.2021

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την αρμόζουσα επισημότητα και την παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτείας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνεργαζόμενων με την Π.Ο.Σ.Ε.Α. Οργανισμών και Φορέων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η Τελετή Αφής της «Φλόγας της Αγάπης» της 19ης Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών της Ελλάδας.

Η τελετή του αγιασμού έγινε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ.κ. Φιλόθεο που μετέφερε και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο οποίος συνεχάρη τους Εθελοντές Αιμοδότες για την ανεκτίμητη προσφορά τους στη ζωή και τον άνθρωπο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο οργανωμένο κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Από τους επίσημους προσκεκλημένους, πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η Αιμοδοσία δεν ταυτίζεται με τον εθελοντισμό, αλλά με την ίδια τη ζωή και εξέφρασε τη βούληση του Δήμου Αθηναίων να ενισχύσει κάθε προσπάθεια για την προώθηση και ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ακολούθησε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης & Εθελοντισμού, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος στάθηκε με έμφαση στη σημασία της προσφοράς των Εθελοντών Αιμοδοτών για το ΕΣΥ και κατ’ επέκταση την Ελληνική κοινωνία, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Υπουργείου για την Π.Ο.Σ.Ε.Α. που βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την Εθελοντική Αιμοδοσία και επεσήμανε την σημασία της ενίσχυσης και της συμπαράστασης στο κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθοριστική συνεισφορά της Π.Ο.Σ.Ε.Α., στην επιτυχία της δράσης ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στην εξασφάλιση, εν μέσω πανδημίας, των αναγκαίων μονάδων αίματος για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών της κοινωνίας. Επίσης αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεργασία του με την Π.Ο.Σ.Ε.Α., είτε ως Δήμαρχος, είτε ως Περιφερειάρχης και έμπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της, κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, τον οποίο χαρακτήρισε ως πρωτοπόρο του αγώνα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Σμύρνης & Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης", Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. κα Γιαννούλη Σταυρούλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κ. Σβάρνας Γεώργιος, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της  Ολυμπίας Οδού, κα Στάμου Σοφία, ο Γενικός Γραμματέας της Harley Davidson Club Hellas, κ. Λεόντιος Λεοντιάδης, ο Διοικητής του Γ.Ν. Κέρκυρας «Αγ. Ειρήνη», Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου και πρώτος Λαμπαδηδρόμος κ. Λεωνίδας Ρουμπάτης, η Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας, η Ταξίαρχος κα Σοφία Λαμπροπούλου, η Βουλευτής Β’ Πειραιά, κα Φωτεινή Μπακαδήμα, η Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, κα Χαρά Καφαντάρη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Ρύθμισης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Αιγάλεω κ. Ηλίας Μάνδρος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου, κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καλλιθέας, κα Αικατερίνη Κατσούρη.

Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, Κορίνα Λιούτα, η οποία με μεγάλη συγκίνηση και χαρά ανακοίνωσε την ίδρυση της #ΑΙΜΕΑ, της πρώτης τράπεζας αίματος για ΑμεΑ στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α., ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η φετινή Λαμπαδηδρομία, σηματοδοτεί τη νικηφόρο έξοδο του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από την περίοδο της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας, οι οργανωμένοι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, η Εκκλησία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο ανώνυμος Εθελοντής Αιμοδότης, σε συνεργασία και μέσα στην αγκαλιά του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ του ΟΜΙΛΟΥ ΣΚΑΙ, της ΕΡΤ, καθώς και πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης, δεν επέτρεψαν να κινδυνέψει κανένας συνάνθρωπος, που είχε ανάγκη μία μονάδα αίμα για να κρατηθεί στη ζωή.

Επίσης η μεγάλη συμμετοχή φορέων στη φετινή Λαμπαδηδρομία, αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλει το κίνημά μας και οι συνοδοιπόροι μας.

Η αναγνώριση αυτή, μας δίνει δύναμη και θέληση να συνεχίζουμε να παλεύουμε αποφασιστικά, για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας σε αίμα.

Ακόμη η φετινή Λαμπαδηδρομία, έχουμε την πεποίθηση ότι, σηματοδοτεί τη θετική αλλαγή στάσης της επίσημης πολιτείας απέναντι στο οργανωμένο κίνημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί χωρίς τη στήριξη της ΠΟΣΕΑ και χωρίς τη συστράτευση Εθελοντών – Κοινωνίας - Πολιτείας και των Οργανώσεων των Πολυμεταγγιζόμενων και των Ασθενών, δεν θα πετύχουμε το μεγάλο στόχο, της αυτάρκειας της χώρας σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου, είναι να δημιουργηθούν νέες γενιές εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίες συνειδητά και τακτικά θα αιμοδοτούν για τον άγνωστο πάσχοντα

συνάνθρωπο». «Την φετινή μας Λαμπαδηδρομία την αφιερώνουμε στους Θαλασσαιμικούς και στον τιτάνιο αγώνα που κάνουν για να αποδείξουν στην Ελληνική Κοινωνία πως ίσως κάποια φορά να είναι αυτοί που θα τους σώσουν τη ζωή. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος της φετινής Λαμπαδηδρομίας είναι ο Λεωνίδας Ρουμπάτης, ο Πρόεδρος των Θαλασσαιμικών Ηπείρου, είναι ο Δόκτωρ Λεωνίδας Ρουμπάτης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας που από τη θέση που κατέχει προσφέρει τεράστιο έργο στο Νοσοκομείο, το οποίο διοικεί, καθώς και στην Ελληνική Κοινωνία».

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν, όμως, αν δεν είχαμε το μεγάλο χορηγό μας την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., το ΒΙΚΟ και άλλων χορηγών καθώς και τη σημαντική βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ΕΚΑΒ, της INTERAMERICAN και της Ολυμπίας Οδού. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη Λέσχη Χάρλει Ντάβινσον και τα μέλη τους, που με τόση αγάπη και τόσο κόπο και έξοδα, συνοδεύουν από κάθε σημείο που ανάβει η Φλόγα της Αγάπης, στον πρώτο προορισμό της που είναι το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, τιμώντας τον τοπικό σύλλογο που ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας το 2002.

Σας ευχαριστούμε και σας καλούμε και πάλι να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτό το απαιτητικό, αλλά συνάμα και όμορφο ταξίδι.

Η Ιθάκη δεν είναι μακριά.

Με εκτίμηση,

                                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

             Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γενική Γραμματέας

    Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                                               Ευαγγελία Ιωαν. Κλούρα